Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije

07 svi 2015
image

Knjiga Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije je osmišljena kako bi se čitatelji upoznali s bogatstvom i raznolikošću prirode u Dalmaciji. Međutim, ona nije samo za gledanje unatoč izvanrednim fotografijama.

Također, nije izričito ni znanstvena studija, iako se temelji na ozbiljnim istraživanjima. Ona je više od toga, to je poziv na zaštitu, revitalizaciju i promociju tradicijskih sorti kulturnog bilja i pasmina domaćih životinja zbog kojih je Dalmacija tako raznolika i jedinstvena regija – i nad koju se sada nadvila prijetnja industrijalizirane poljoprivrede i klimatskih promjena.

Ova opsežna publikacija pripremljena je uz potporu UNDP-a kao dio šireg, sedam milijuna dolara vrijednog projekta, koji je u razdoblju od 2006. do 2013. godine iznjedrio više od 100 zelenih poslova u Dalmaciji.

Pri tome se UNDP vodio idejom stvaranja modela za obiteljska gospodarstva koji će uključivati tri cilja: očuvanje prirodnog okoliša i zaštitu bioraznolikosti, stvaranje održivih životnih uvjeta za lokalne poljoprivrednike kako bi se usporilo iseljavanje, te njegovanje specifičnih dalmatinskih tradicija, krajolika, hrane i kulture. 

Knjiga je nastala u okviru projekta COAST, koji je u razdoblju od 2006. do 2013. godine provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode. Cilj projekta je bio promovirati ocuvanje bioraznolikosti, zeleno poduzetnistvo i odrzivi ruralni razvoj Dalmacije, a provodio se uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Autori knjige su priznati hrvatski znanstvenici iz područja agronomskih i bioloških znanosti: mr. sc. Roman Ozimec , dr.sc. Frane Strikić, prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić, prof. dr. sc. Edi Maletić te prof. dr. sc. Zdravko Matotan. Urednici su Snježana Mihinica i Roman Ozimec.

Knjiga je izdana uz potporu Državnog zavoda za zaštitu prirode, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Zadarska županije, Javne ustanove ReraSD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije.