Okvir za izradu Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske

07 lip 2013
image

O publikaciji

Hrvatska je dužna razviti Strategiju za niskougljičnu emisiju unutar obaveza prema UN Konvenciji za klimatske promjene i EU ciljeva za emisiju. „Strategija za niskouljični razvoj Hrvatske“ koristiti će se kao osnova za razvoj niskougljične strategije sa definiranim sektorskim ciljevima koji će smanjiti emisije plinova iz staklenika do 2050.

Ova publikacija je usmjerena na specifične primjere tako zvanih „troduplih pobjeda“: riješenja koja se odnose na hitne prijetnje okolišu, te u isto vrijeme promoviraju rast i pravednost. Publikacija također predstavlja nekoliko primjera kako visoka razina recikliranog otpada na otoku Krku pomaže pri stvaranju 30 novih radnih mjesta; ili kako se solarna energija koristi pri vraćanju električne energije udaljenim selima, pomaže obiteljima da prošire mljekarsku proizvodnju za jednu trećinu cijene tradicionalnih priključka.

Ovi primjeri ukazuju da razvoj niskougljične razine nudi dio odgovora na Hrvatski ekonomski problem broj jeda: nezaposlenost. Naša istraživanja sugeriraju da zajednički fokus energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije mogu stoviti čak 80.000 novih „zelenih radnih mjesta“, pomažući Hrvatskoj da ispuni svoje niskougljične ciljeve.