6 Boriti se protiv HIV/AIDS-a, malarije i drugih bolesti

Gdje smo


Paula Staresina: Borba protiv AIDS-a (natječaj dječjih crteža na temu Milenijskih ciljeva razvoja, UNDP, 2004.)

Izvješćivanje slučajeva HIV i AIDS-a je obavezan u Hrvatskoj. Prema podacima iz HIV/AIDS Registra službe za epidemiologiju s Hrvatskimm zavodom za javno zdravstvo, od 1985 do kraja 2009, bilo je 792 osoba ukupno koji su bili s dijagnozom HIV-om, a kod  301 osoba se razvio AIDS . U Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, 15 osoba s AIDS-om su  registrirane u prosjeku, što čini Hrvatsku zemlju s niskom razinom učestalosti AIDS-a (broj novih pacijenata oboljelih od AIDS-a godišnje iznosi manje od 4 od 1 milijun stanovnika ), zahvaljujući intenzivnim, kontinuiranim i sustavnim mjerama.

Važno je istaknuti da je, od posljednjeg izvještaja u 2006, došlo do značajnog postignuće u cilju 1 (održavanje sadašnje razinueinfekcija HIV / AIDS u Hrvatskoj ), u smislu da jepostotak obrazovanja mladih dramatično povećan (38% u 2005 do 97% u 2009). Osim toga, 100 % uspjeha je postignut u pogledu uključivanja populacije ovisnika s HIV-om u neku vrstu zdravstvene zaštite (u 2005 - 71%). Također,uvođenje novih zakonskih propisa vezanih za HIV pozitivne osobe su uspostavljeni,  Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Vezano za  cilj 2: ​​"Smanjiti razinu učestalost tuberkuloze" , valja napomenuti da se pojava tuberkuloze postupno smanjuje, a stopa prisutnosti u 2009 iznosila je 19 na 100.000 stanovnika. Dobna raspodjela oboljelih od tuberkuloze u Hrvatskoj odgovara dobi u razvijenim zemljama, s najvećom smrtnosti zabilježenom u najstarijoj dobnoj skupini.

U odnosu na to također treba istaknuti da je veliki broj djece cijelpljen što je razlog  zašto su slučajevi djece sa  širim vrstama tuberkuloze i TBC meningitisom bili vrlo rijetki . Nastavak programa prevencije posebice ranog otkrivanja izvora  zaraza i liječenjezaraženih, se očekuje da će pridonijeti daljnjem smanjenju broja zaraženih.

Targets for MDG6
 1. Halt and begin to reverse the spread of HIV/AIDS
  • HIV prevalence among population aged 15-24 years
  • Condom use at last high-risk sex
  • Proportion of population aged 15-24 years with comprehensive correct knowledge of HIV/AIDS
  • Ratio of school attendance of orphans to school attendance of non-orphans aged 10-14 years
 2. Achieve, by 2010, universal access to treatment for HIV/AIDS for all those who need it
  • Proportion of population with advanced HIV infection with access to antiretroviral drugs