Potpora slabije razvijenim područjima Hrvatske u pripremi za EU CAP i politike ruralnog razvoja

Opis projekta

 UZGAJIVAČI OVACA IZ GOSPIĆ-A/Foto: arhiva UNDP-a

Poljoprivreda još uvijek ima ključnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu zbog svoje sveukupne vrijednosti i utjecaja na sigurnost hrane, utjecaja na ugroženo stanovništvo i generiranje zapošljavanja. Devedeset i dva posto Hrvatske se klasificira kao ruralno, a 48% hrvatske populacije živi u tim ruralnim područjima. Manje razvijena područja u Hrvatskoj, koje čine značajan dio ruralnih područja, nisu spremna suočiti se s izazovima koji se odnose na nadolazeće sudjelovanje Hrvatske u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a.

Omjer iskoristivosti pomoćnih programa Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj je relativno nizak, trenutno oko 55% te vrlo mali broj projekata u najnerazvijenijim područjima dobiva pomoć. Istovremeno, hrvatski poljoprivredni sektor posebno je osjetljiv na klimatske promjene, pri čemu je jedna četvrtina hrvatskog gospodarstva ili gotovo 10 milijardi eura hrvatskog BDP-a osjetljiva na trenutne klimatske promjene i vjerojatne buduće klimatske promjene.

Ciljevi

Namjera ovog projekta je podupiranje lokalnih zajednica, malih proizvođača i lokalnih vlasti da se pripreme za Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a te da imaju koristi od politike ruralnog razvoja EU-a dok se istovremeno bave  limatskim promjenama. Rješavajući trenutne probleme, projekt pruža podršku u sljedećim područjima:

  • Lokalne akcijske grupe – uspostava demokratskih struktura odlučivanja, LAG-ova
  • Potpora malim proizvođačima i lokalnim vlastima u pripremi projektne tehničke dokumentacije
  • Bolje upravljanje prirodnim resursima i prilagodba na klimatske promjene
  • Diverzifikacija gospodarstva u obliku lokalnog vlasništva,inovativna mala poduzeća, usko povezano s inicijativama za biološke raznolikosti      
  • Program poticanja zelenog poduzetništva
  • Angažman žena i ženskih organizacija             

DonatoriDonatori Iznos (2012.)
Nizozemska, Ministarstvo vanjskih poslova $319.289,47
Zadarska županija $155,000
Ličko-Senjska županija, Fond EK, DSS
UNDP

Potrošnja

Godina Potrošnja
2012. $393,988
2011. $486,531