ARCH-Vukovar: Baština kao sredstvo razvoja

Opis projekta

VukovarOBNOVLJENA FASADA RADNIČKOG DOM U VUKOVARU./SLIKA: GRAD VUKOVAR/MIROSLAV SLAFHAUZER


Najpoznatijem arhitektonskom spomeniku smještenom u središtu Vukovara - Radničkom domu, koji je srušen tijekom rata 1990-ih bit će vraćen nekadašnji sjaj zahvaljujući projektu vrijednom 1.64 milijuna eura. Projekt financira Europska unija (EU) i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Vukovar je jedan od najteže pogođenih područja u Europi, a nalazi se i na popisu 100 najugroženijih kulturnih znamenitosti Programa za fondove svjetskih spomenika.

Tromjesečna opsada Vukovara 1991. godine uništila je kulturnu baštinu grada. U razdoblju od samo dva mjeseca, između rujna i studenoga, 118 pojedinačnih spomenika i vrijednih arhitektonskih cjelina u povijesnom i urbanom području Vukovara je bilo srušeno ili jako oštećeno, od čega je 21 bila potpuno uništene. Obnova i revitalizacija kulturne baštine u povijesnom području Vukovara pridonosi uspostavi održivog mira; pruža okvir za ostvarenje prava povratnika; te pridonosi održavanju hrvatskog identita izgrađenog na etničkim raznolikostima (20 različitih etničkih skupina).

S obzirom na položaj grada na Dunavu, blizinu drugih turističkih mjesta te blizinu Srbije, mogu se i trebaju se očekivati neke pozitivne sinergije i poticaji, posebno u odnosu na kontinuirano poboljšanje suradnje između Vukovara i općine Bač u Srbiji. Štoviše, važnost Radničkog doma kao povijesnog mjesta gdje je osnovana jugoslavenska komunistička partija mogla bi pozitivno utjecati na dolazak turista iz svih dijelova bivše Jugoslavije u Vukovar. Projekt bi također mogao djelovati kao katalizator za slične projekte na širem području Zapadnog balkana.

Ciljevi

Glavni cilj projekta je promicanje gospodarskog i društvenog razvoja Vukovarske te poticanje međuetičnog pomirenja kroz obnovu najsimboličnijeg sekularnog spomenika urbanog i povijesnog centra: Radničkog doma.

  • Obnoviti vanjski izgled Radničkog doma čime se pridonosi obnovi gradske materijalne i nematerijalne kulturne baštine
  • Promicati međukulturni i međuetnički dijalog
  • Povećati privlačnost grada turistima zajedno s poboljšanjem potencijala područja radi ukupnog gospodarskog razvoja

DonatoriDonatori Iznos (2012.)
Europska unija  (Europski parlament)  €1 million
Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara  €640.000

Potrošnja

Godina Potrošnja
2012.
$1,355,424
2011. $545,716