ARCH-Vukovar: Baština kao sredstvo razvoja

Opis projekta

Vukovar
OBNOVLJENA FASADA RADNIČKOG DOM U VUKOVARU./SLIKA: GRAD VUKOVAR/MIROSLAV SLAFHAUZER

Najpoznatiji arhitektonski spomenik u središtu Vukovara, Radnički dom, koji je tijekom rata 1990-ih bio srušen, će ponovno imati svoj nekadašnji sjaj zahvaljujući projektu u vrijednosti od €1.64 mil. Projekt financira Europska unija (EU) i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Vukovar je jedan od najteže pogođenih područja u Europi te je naveden kao jedan od 100 najugroženijih kulturnih znamenitosti u svijetu u sklopu Programa za fondove svjetskih spomenika.

Tromjesečna opsada Vukovara 1991 godine je uništila kulturnu baštinu grada. U razdoblju od samo dva mjeseca, između rujna i studenoga, 118 pojedinačnih spomenika i vrijednih arhitektonskih cjelina u povijesnom i urbanom području Vukovara su bile srušene ili jako oštećene, od kojih su 21 bile potpuno uništene. Obnova i revitalizacija kulturne baštine u povijesnom području Vukovara pridonosi uspostavi održivog mira; pruža okvir za ostvarenje prava povratnika; te pridonosi održavanju hrvatskog identita izgrađen na etničkim raznolikostima (20 različitih etničkih skupina).

S obzirom na gradskog položaja na Dunavu, blizina drugih turističkih mjesta te blizina Srbije, mogu se i trebaju se očekivati neke pozitivne sinergije i poticaje, posebno u odnosu na kontinuirano poboljšanje suradnje između Vukovara i općine Bač u Srbiji. Štoviše, važnost Radničkog doma kao povijesno mjesto gdje je osnovana jugoslavenska komunistička partija moglo bi pozitivno utjecati na Vukovarskom turizmu iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Projekt bi također mogao djelovati kao katalizator za slične projekte u širem Zapadnom balkanu.

Ciljevi

Glavni cilj projekta je promicanje gospodarskog i društvenog razvoja Vukovarske zajednice te  poticanje međuetičnog pomirenja kroz obnovu najsimboličnijeg sekularnog spomenika urbanog i povijesnog centra: Radnički dom.

  • Obnoviti vanjski izgled Radničkog doma čime pridonosi obnovi gradske materijalne i nematerijalne kulturne baštine
  • Promicati međukulturni i međuetnički dijalog
  • Povećati privlačnost grada turistima zajedno s poboljšanjem potencijala područja radi ukupnog gospodarskog razvoja.

DonatoriDonatori Iznos (2012.)
Europska unija  (Europski parlament)  €1 million
Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara  €640.000

Potrošnja

Godina Potrošnja
2012.
$1,355,424
2011. $545,716
Pregled
Status:
Zatvoren
Trajanje projekta
lipanj 2011. - lipanj 2013.
Zemljopisna pokrivenost
Grad Vukovar
Područje:
Lokalni razvoj; Demokratski razvoj
Voditelj projekta:
Davor Bončina
Partneri:
Ministarstvo regionalnog razvitka i EU fondova, Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, Ministarstvo kulture