Socijalno uključivanje

  • Sinergijski socijalni sustavSinergijski socijalni sustavProjekt “Sinergijski socijalni sustav“ je s provedbom započeo 1. listopada 2014. godine u sklopu Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS 2007.- 2013., a provodi ga Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je 159.633 €, a trajanje 18 mjeseci.

  •  Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma u HrvatskojZajedno za bolje – društvena uključenost Roma u HrvatskojJaz između očekivanja nacionalnih strategija za uključivanje Roma i realnosti na lokalnoj razini bit će ključni fokus projekta “Zajedno za bolje- društvena uključenost Roma u Hrvatskoj"- „Prostorno baziran pristup za uključivanje Roma na lokalnoj razini u Hrvatskoj”, uz financijsku podršku Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške*.

  • Platforma za uključivanje Roma u Međimurju - Faza IIPlatforma za uključivanje Roma u Međimurju - Faza IINa temelju rezultata u Međimurskoj županiji tijekom prve faze projekta te s obzirom na interes dionika, nova faza projekta nastavit će se baviti dugogodišnjom isključenosti Roma iz procesa sudjelovanja u planiranju lokalnog razvoja i upravljanja; koristit će raspoložive mogućnosti za financiranje identificiranih potreba romskih zajednica u Međimurskoj županiji te poticati zapošljavanje.

  • Jačanje politika socijalnog uključivanjaJačanje politika socijalnog uključivanjaHrvatska je potpisala Memorandum o socijalnom uključivanju (JIM) s EU-om, koji primjenjuje od 2007. Ovaj projekt pruža potporu ključnim nacionalnim partnerima u procjeni i izradi praktične politike i strategije za uključivanje svoje najosjetljivije populacije. Regionalne i rodne razlike, kao i pouzdane procjene stanovništva u riziku od socijalne isključenosti su od iznimne važnosti kako bi se izbjeglo daljnje marginaliziranje te ostvarila adekvatna pažnja za njhovo uključivanje kroz participativno i transparentno strateško planiranje.

  • Platforma za socijalno uključivanje Roma u MeđimurjuPlatforma za socijalno uključivanje Roma u MeđimurjuS obzirom da isključenost Roma ima više aspekata, projekt će se baviti svim dioničarima na razini Međimurske županije koristeći integrirani pristup za procjenu, plan, dizajn i implementaciju aktivnosti na lokalnoj razini. Kroz sveobuhvatnu strategiju, reagirati će se na dugotrajni proces isključenja Roma iz obrazovanja, zapošljavanja, sudjelovanja u zajednici i vlasti Međimurske županije.

  • Rješavanje potreba ratnih žrtava seksualnog nasilja u HrvatskojRješavanje potreba ratnih žrtava seksualnog nasilja u HrvatskojTijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj 1991-1995 mnoštvo žena (i neki muškarci) su bile žrtve seksualnog nasilja od strane neprijateljskih snaga kao čin rata. Dva desetljeća od početka rata, potrebe preživjelih tih zločina nisu adekvatno riješene.

  • Potpora UN-ovoj Tematskoj skupini za HIV/AIDSPotpora UN-ovoj Tematskoj skupini za HIV/AIDSOd 2001 UNAIDS aktivno sponzorira Hrvatsku koja se pridružila UN Tematskoj skupini za HIV/ AIDS kao glavni instrument kordinacije UN-a za HIV/AIDS u Hrvatskoj.

  • Fond za poboljšanje učinkovitosti programa (PAF3)Fond za poboljšanje učinkovitosti programa (PAF3)Projekt pruža platformu za rasprave i debate o stvarnim slučajevima diskriminacije te mobilizira političke i zakonodavstvene promjene.

  • Centar znanja za razvoj kapaciteta u praćenju HIV-aCentar znanja za razvoj kapaciteta u praćenju HIV-aSvjetska zdravstvena organizacija /Zdrastevni centar za nadzor HIV-a je jedinstveni centar koji okuplja interdisciplinarne skupine znanstvenika i tvorce politike diljem Sveučilišta u Zagrebu i ostalih institucija izvrsnosti u nadzoru HIV-a iz cijelog svijeta.

ŠTO RADIMO - SOCIJALNO UKLJUČIVANJE

Gotovo petina hrvatskih građana doživljava se socijalno isključenima ili smatra da im prijeti rizik od socijalnog isključivanja, temeljem zadnjeg UNDP-ovog nacionalnog Izvješća o društvenom razvoju u Hrvatskoj,Neumreženi: Lica socijalne isključenosti u Hrvatskoj, predstavljenog u veljači 2007. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) siromaštvo u Hrvatskoj u 2010 prijeti 20,6% stanovništva, dok je u EU-​​27 prosjek 16,4% - dakle, u smislu siromaštva, Hrvatska zauzima mjesto među osjetljivim zemljama. U neposrednoj blizini je Latvija (21,3%), Rumunjska (21%), Bugarska (20,7%), Litva (20,2%) i Grčka (20,1%).Među onima kojima prijeti najveći rizik od socijalnog isključivanja su osobe s tjelesnim invaliditetom i intelektualnim teškoćama, povratnici, pripadnici romske i srpske manjine, dugotrajno nezaposlene osobe, mladi, samohrani roditelji, beskućnici, starije osobe i zatvorenici. 

više o socijalnom uključivanju

© 2012 Program Ujedinjenih naroda za razvoj Uključi pregled u visokom kontrastu