Rješavanje potreba žrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj

Opis projekta


Članice NVU Sunčica / Foto: Inia Herenčić

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj  1991-1995 mnoštvo žena (i neki muškarci) su bile žrtve seksualnog nasilja od strane neprijateljskih snaga kao čin rata. Dva desetljeća od početka rata, potrebe preživjelih tih zločina nisu adekvatno riješene. Neizvjesnost prevladava kad se radi o točnom broju žrtava, ali se vjeruje da taj broj prelazi 67 slučajeva koje država ima na službenom zapisniku, manje od 20 pokušaja kaznenih postupaka, a samo nekoliko donesenih presuda, većina njih podignutih u odsutnosti okrivljenika. Za većinu žrtava, dakle, nije bilo pravde. Štoviše, u oštrom kontrastu s velikim davanjima za branitelje, Hrvatske žrtve seksualnog nasilja rijetko dobivaju priznanja, status ili potporu koju trebaju i zaslužuju.  

Sve do nedavno, stigma koja okružuje silovanje je spriječila bilo kakvu otvorenu raspravu po tom pitanju u Hrvatskoj, tako da je uglavnom umotan u tišini. Međutim, nedavni napori organizacija civilnog društva i aktivista vratilo je to pitanje u fokus javnosti. Najviše istaknuta je objavljena zbirka Marije Slišković iz udruge Sunčica, sačinjena od svjedočanstava koja opisuju osobna iskustva seksualnog nasilja iz rata koja je je započela javnu raspravu o potrebi da se riješi ova neriješena ostavština. Ti napori su dobili značajnu potporu iz Sabora, Ureda predsjednika, i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i drugih organizacija UN-a. Porast društvenog suosjećanja za žrtve evidentna je, uz rastuće frustracije da je toliko vremena prošlo bez konkretnih pomaka.

Ciljevi

Ciljevi projekta će se postići pružanjem:

  • Kontinuiranog zagovaranja kako bi se produbilo javno suosjećanje za žrtve seksualnog nasilja; 
  • Potpore stvaranju udruženja preživjelih ratnog seksualnog nasilja;
  • Aktivnosti u ratom pogođenim područjima koje će poticati druge žrtve da istupe;
  • Pravnih savjeta o zakonskim promjenama koje bi osigurale preživjelima priznanje i povlašten status;
  • Točnijih statističkih podataka i obavijesti o rasprostranjenosti ratnog silovanja, te
  • Pravne i logističke potpore tužitelja i policije u prikupljanju dokaza za osiguranje uvjerenja.

U provedbi ovih aktivnosti, UNDP će iskoristiti postojeće programe i partnerstva. To uključuje mrežu Ureda potpore svjedoka i žrtava nastalih u županijskim sudovima u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Vrhovnog suda, uključujući i Vukovar, gdje mnogi koji su preživjeli ratno seksualno nasilje žive, i uspostavljenih partnerstava s Uredom predsjednika te ministarstvima socijalne politike i mladih, branitelja i unutarnjih poslova s ciljano na borbu protiv nasilja nad ženama i razvijanjem ravnopravnosti spolova.

DonatoriDonator Iznos
UN Women, sjedište u New Yorku $50,000
Švicarska Ambasada u Hrvatskoj/Zagreb $42,406
UNDP BDP $50,000
Ministarstvo socialne politike i mladih $6,000
UNDP ured u Hrvatskoj $30,500
Pregled
Status
Aktivan
Trajanje
1. siječanj 2013. - 31. prosinac 2013.
Geografska pokrivenost
Republika Hrvatska
Područje
Socijalna uključenost, Smanjenje siromaštva
Voditelj projekta
Jasmina Papa (jasmina.papa@undp.org)
Partneri
NVU Sunčica, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo socijalnih politika i mladih, Ministarstvo pravosuđa, Ured Predsjednika