Rješavanje potreba žrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj

Opis projekta

 Članice NVU Sunčica / Foto: Inia Herenčić

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj  od 1991.-1995, mnoštvo žena (i neki muškarci) su bili žrtve seksualnog nasilja od strane neprijateljskih snaga kao čina rata. Dva desetljeća od početka rata, potrebe žrtava tih zločina nisu adekvatno riješene. Točan broj žrtava nije poznat, ali se vjeruje da taj broj prelazi 67 slučajeva koje država ima na službenom zapisniku, uključujući manje od 20 pokušaja kaznenih postupaka, uz samo nekoliko donesenih presuda,od čega je većina njih podignutih u odsutnosti okrivljenika. Za većinu žrtava, dakle, nije bilo pravde. Štoviše, u oštrom kontrastu s velikim davanjima za branitelje, hrvatske žrtve seksualnog nasilja rijetko dobivaju priznanja, status ili potporu koju trebaju i zaslužuju.  

Sve donedavno, stigma koja okružuje silovanje je priječila bilo kakvu otvorenu raspravu o tom pitanju u Hrvatskoj. Međutim, nedavni napori organizacija civilnog društva i aktivista vratili su to pitanje u fokus javnosti. Najviše se ističe knjiga Marije Slišković iz Udruge Sunčica sa svjedočanstvima koja opisuju osobna iskustva seksualnog nasilja za vrijeme rata čime je i započela javna rasprava o potrebi da se riješi ovo pitanje. Ti napori su dobili značajnu potporu iz Sabora, Ureda predsjednika i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i drugih organizacija UN-a. Porast društvenog suosjećanja za žrtve je očit, uz rastuće frustracije da je toliko vremena prošlo bez konkretnih pomaka.

Ciljevi

Ciljevi projekta će se postići:

  • Kontinuiranim zagovaranjem rješavanja ovog pitanja kako bi se produbilo javno suosjećanje za žrtve seksualnog nasilja; 
  • Potporom stvaranju udruženja preživjelih žrtava ratnog seksualnog nasilja;
  • Aktivnostima u ratom pogođenim područjima koje će poticati druge žrtve da istupe;
  • Davanjem pravnih savjeta o zakonskim promjenama koje bi preživjelima osigurale priznanje i povlašten status;
  • Pružanjem točnijih statističkih podataka i obavijesti o rasprostranjenosti ratnog silovanja, te
  • Pružanjem pravne i logističke potpore tužiteljima i policiji u prikupljanju dokaza kako bi se osigurale sudske presude za počinitelje

U provedbi ovih aktivnosti, UNDP će iskoristiti postojeće programe i partnerstva. To uključuje mrežu Ureda za potporu svjedocima i žrtavama osnovanih u županijskim sudovima u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Vrhovnim sudom, uključujući i Vukovar, gdje žive mnoge žrtve koje su preživjele ratno seksualno nasilje. Također za provedbu projekta važna su i uspostavljena partnerstava s Uredom predsjednika te ministarstvima socijalne politike i mladih, branitelja i unutarnjih poslova s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama i promicanjem ravnopravnosti spolova.

U narednom periodu, projektne aktivnosti će biti usmjerene k izgradnji kapaciteta Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja kako bi članovi Povjerenstva mogli uspješno raditi i pomagati žrtvama pri prijavi seksualnog nasilja i ostvarivanju prava vezanih uz obeštećenje od istog. U sklopu toga nastavit će se edukacije za članove Povjerenstva s kojima se započelo krajem 2015. godine.

DonatoriDonator Iznos
UN Women, sjedište u New Yorku $50,000
Švicarska Ambasada u Hrvatskoj/Zagreb $42,406
UNDP BDP $50,000
Ministarstvo socialne politike i mladih $6,000
UNDP ured u Hrvatskoj $30,500