Kontrola oružja, prevencija nasilja


police officers
Drniš: Policajci objašnjavaju građanima kako dobrovoljno predati oružje bez sankcija, u sklopu UNDP-ove kampanje osvještavanja javnosti.

„Kad sam imao deset godina, moja dva prijatelja i ja krenuli smo na školsko igralište igrati nogomet, ali na putu do tamo stali smo kod napuštene kuće pune oružja. Jedan od prijatelja nas je zvao kako bi nam pokazao što smo upravo pronašli. Dok smo prilazili, aktivirao je zolju koja je eksplodirala. Ja sam bio najviše ozlijeđen, drugi prijatelj nešto manje, a onaj koji je pronašao zolju je poginuo. Bili smo najbolji prijatelji...Što djeca znaju... Imali smo samo deset godina...“ Nikola Petrović opisuje dječju igru s odbačenom zoljom u ožujku 1996. Nakon tog događaja ostao je stopostotni invalid.

Od 49 velikih sukoba u devedesetima, u njih 47 se koristilo lako naoružanje. Lako naoružanje je u prosjeku odgovorno za više od četvrt milijuna smrti godišnje, sa sve većim porastom u izvanratnim situacijama.

Naglasci

  • Od 49 velikih oružanih sukoba u 1990.-ima, u njih 47 se koristilo lako naoružanje
  • Između rujna 2007. i kraja 2009., kampanja prikupljanja oružja koju su organizirali UNDP i Ministarstvo unutarnjih poslova, rezultirala je sa 39.000 prikupljenih komada vatrenog oružja, mina i drugih eksplozivnih naprava; milijun komada streljiva; i više od 1,000 kilograma eksploziva
  • U provedbi kampanje prikupljanja oružja, UNDP se vodio najboljom praksom iz regije i svijeta, ali je pristup temeljio na različitim potrebama same Hrvatske

Ratna zbivanja kojima je Hrvatska bila izložena još u Drugom svjetskom ratu, kao i nedavno u '90.-ima, ostavile su opasno naslijeđe uključujući široko rasprostranjeno, protuzakonito posjedovanje oružja.

Kao posljedica toga, u dijelovima Hrvatske primjetan je porast oružanog nasilja i zločina, čime je oslabljen društeni razvoj u zemlji još uvijek obilježenoj posljedicama rata. Oružano nasilje u Hrvatskoj poraslo je u posljednjih šest godina, a velika većina javnosti vjeruje da su njihove zajednice danas manje sigurne nego prije 20 godina.

„Prije dvije i pol godine bio sam na prijateljevom tulumu. Bilo mi  je odlično ondje, igrali smo se s loptom i u jednom trenutku netko je loptu šutnuo malo dalje. Otišao sam po nju, a kada sam se sagnuo osjetio sam bol u prsima – bio sam pogođen. Taj dan su Dinamo i Hajduk igrali utakmicu i mislim da se to dogodilo upravo kada je Dinamo zabio gol“, priča Mato Baroša koji je pogođen u prsa metkom ispaljenim za vrijeme utakmice Dinamo-Hajduk 2005. godine.

Zdenko Kantolić izgubio je sina 2002. godine od posljedica ranjavanja ilegalnom puškom, zaostalom iz rata u kući svog susjeda. "Moja dva sina, Petar i Matija, koji su imali 10 i 12 godina, otišli su se igrati u susjedovo dvorište. Na nesreću, susjedov sin držao je pušku u rukama. Pucao je jednom, ali se puška nije aktivirala. Moj stariji sin ga je upozorio: ´Ne pucaj, puška je možda napunjena´, no nije ga poslušao, pucao je još jednom i pogodio Matiju. Prvo što je moj stariji sin izgovorio bilo je: ´Tata, ne mogu živjeti bez Matije.´ Nakon što je to rekao više nikada nije govorio o tome."

Velika dostupnost vatrenog oružja znači da svađe lako mogu prerasti u oružane incidente. Između rujna 2007. i kraja 2009. kampanja prikupljanja oružja koju su organizirali UNDP i Ministarstvo unutarnjih poslova RH rezultirala je sa prikupljenih 39.000 komada vatrenog oružja, mina i drugih eksplozivnih sredstava; milijun komada streljiva i više od 1,000 kilograma eksploziva. Samo u prvih devet mjeseci kampanje dobrovoljno je predano više od 16,000 komada oružja.

Kampanju prikupljanja oružja UNDP je organizirao koristeći se najboljim primjerima iz regije i svijeta, no pristup je bio prilagođen specifičnim potrebama Hrvatske. Uz dobrovoljno prikupljanje oružja, u sklopu projekta provedeno je usavršavanje hrvatskih policijskih snaga te je omogućena i analiza o oružanom nasilju i kriminalitetu u hrvatskom društvu. Naposljetku, UNDP je pomogao hrvatskoj vladi u uništavanju i zbrinjavanju viška oružja.

Kampanja prikupljanja oružja angažirala je brojne osobe iz javnog života, uključujući sportaše, glazbenike i umjetnike koji su sudjelovali u aktivnostima osvještavanja javnosti o posljedicama nezakonitog posjedovanja oružja. Poznata hrvatska pop grupa Meritas i pjevačica Jelena Radan snimili su pjesmu za kampanju. Istovremeno, i lokalni i nacionalni mediji aktivno su pratili kampanju i besplatno su je oglašavali na televiziji i radiju. Pokrenuta je i besplatna telefonska linija koja je pružala informacije o predaji oružja. Od samog početka, javne poruke su naglašavale da vlasnici oružja predaju svoje oružje kako bi doprinijeli gospodarskom razvoju, sigurnosti građana te kako bi zaštitili svoje obitelji od nesreća.

UNDP se 2009. godine usredotočio na podizanje svijesti o opasnostima nezakonitog posjedovanja vatrenog oružja u regijama Hrvatske koje su teško pogođene ratom u 1990.-ima. Te regije se susreću s porastom oružanog nasilja i još uvijek su izložene velikim pritiscima u svojim pokušajima da posljedice rata ostave iza sebe. Kampanja se u tim mjestima nastavlja i u 2011. oslanjajući se u velikoj mjeri na potporu udruga ratnih veterana, ženskih udruga i udruga mladih, koje predstavljaju tri skupine koje su najviše pogođene porastom oružanog nasilja. U rujnu 2009. Vlada je prihvatila novu strategiju kontrole naoružanja navodeći kampanju UNDP-a i Ministarstva unutarnjih poslova kao praksu koju treba slijediti ukoliko se želi postići napredak.