Naše priče

  • Nove prilike za ruralne proizvođače na Seljačkoj tržnici u Zadru

    Prošlo je nešto više od godinu dana od kako je u rujnu 2013. godine otvorena Seljačka tržnica u Zadarskoj županiji, no u tom kratkom vremenu projekt Seljačke tržnice etablirao se kao model za ruralni razvoj.

  • Struja se vratila u udaljeno selo zahvaljujući solarnoj elektrani

    Zamislite da četvrtinu vaših mjesečnih prihoda morate izdvojiti samo za struju, koju ćete imati svega nekoliko sati na dan? A da taj račun istovremeno ne uključuje trošak grijanja, dok za osvjetljavanje koristite voštane svijeće? Upravo tako je, donedavno, živjela šesteročlana obitelj u Lici. U selu Ajderovcu, udaljenom 6 km od mjesta Srb u općini Gračac, živi obitelj Keča-Desnica. Na svom imanju od 28 hektara imaju registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi ekološkom proizvodnjom hrane i uzgojem stoke. Iako na ovom području postoji prirodni potencijal za bavljenje stočarstvom, zbog nedostatka struje neophodne za skladištenje mlijeka i sira onemogućen je bilo kakav gospodarski razvoj područja.

  • Simbolu Vukovara vraćen nekadašnji sjaj nakon 22 godine

    Najpoznatiji arhitektonski spomenik u središtu Vukovara, Radnički dom, razrušen tijekom tromjesečne opsade grada 1991. godine, ponovno je dobio svoj nekadašnji sjaj kroz projekt vrijedan 1.64 milijuna eura. U sklopu projekta koji je dvije godine provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), potpuno je obnovljeno vanjsko pročelje zgrade i provedene su konzultacije s građanima, udrugama i manjinskim zajednicama o budućoj namjeni unutrašnjeg prostora.