Simbolu Vukovara vraćen nekadašnji sjaj nakon 22 godine

WorkersHall

Najpoznatiji arhitektonski spomenik u središtu Vukovara, Radnički dom, razrušen tijekom tromjesečne opsade grada 1991. godine, ponovno je dobio svoj nekadašnji sjaj kroz projekt vrijedan 1.64 milijuna eura. U sklopu projekta koji je dvije godine provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), potpuno je obnovljeno vanjsko pročelje zgrade i provedene su konzultacije s građanima, udrugama i manjinskim zajednicama o budućoj namjeni unutrašnjeg prostora. Domaćini svečanosti bili su gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i Predsjednik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, a među počasnim gostima bili su predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martínez, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Naglasci

  • Radnički dom izvorno je sagrađen kao Grand hotel 1897. godine. Do svog razaranja 1991. godine, bio je društveni i kulturni centar višenacionalne gradske sredine.
  • Ova velika jednokatna građevina, raskošnih neobaroknih pročelja, prvi je objekt javne namjene u gradu Vukovaru.
  • 1919. radnici, građani Vukovara, otkupljuju Grand hotel i on postaje Radnički dom, što se smatra prvom pojavom radničkog dioničarstva na ovim prostorima. Upravo po tom nazivu zgrada ostaje poznata do današnjih dana.
  • 1920., u zgradi se održava povijesni II. kongres Komunističke partije Jugoslavije, poznat po tome što je Socijalističkoj radničkoj partiji Jugoslavije tada promijenjeno ime u KPJ.
  • Grand hotel je izgrađen za samo 2 godine, od 1895. - 1897. Samo obnova pročelja zgrade trajala je jednako dugo kao izgradnja zgrade iz temelja. Radovi su počeli u svibnju 2011., a završili u travnju 2013.
  • S obzirom da je zgrada zaštićeni spomenik visoke A kategorije, obnova Radničkog doma zahtijevala je naporan rad preko 30 iskusnih restauratora.
  • Zgrada se sastoji od preko 1,500 dekorativnih elemenata: balustrada, konzola, krovnih rozeta, maskarona/glava, kapitela, vaza, amfora, školjki, razvedenih profila i stupova.
  • Dekorativni elementi obnovljeni su u restauratorskoj radionici pokraj Zagreba, te potom prevezeni u Vukovar na montažu i ugradnju u objekt.
  • Trošak potpune obnove Radničkog doma procjenjuje se na dodatnih 3 milijuna eura.

„Iz povijesti ovog Doma lako zaključujemo kako ga je bilo teško i dugotrajno graditi. S druge strane naša povijest pokazuje kako je lako razoriti. A svi znamo da je teže graditi nego rušiti i upravo u tome leži naša odgovornost," rekao je Josipović. „Poruka projekta Radničkog doma je 'Nikad više', ali isto tako, ako smo imalo mudri, moramo se prisjetiti kako je i svijet u povijeti u nekoliko navrata već rekao 'Nikad više', pa opet je svoju djecu gurnuo u mržnju i rat. I eto nas opet danas u trenutku kada kažemo 'Nikad više' i ja iskreno vjerujem da naša generacija ima snagu i mudrost da to i ostvari, a budite sigurni da snaga budućih generacija ovisi o tome da li mi ovdje danas imamo tu snagu."

„Prije 22. godine na ovim prostorima dogodila se najveća bitka na ovom prostoru od 2. Svjetskog rata, a njene posljedice i rane bile su velike i teške", rekao je Matić. „Simbolika obnove Radničkog doma upravo je u obnovljenoj fasadi, dok unutrašnjost zahtijeva još puno truda i sredstava da se potpuno obnovi. Tako je i sa građanima ovoga grada. Putrebno je puno da se obnovi unutrašnjost duša ovih ljudi, a ja vas sve molim za razumijevanje."

Poticaj za obnovu Radničkog doma stigao je iz Europskog parlamenta 2011. godine kao dio regionalne inicijative za promicanje poslijeratne obnove i pomirenja kroz restauraciju arhitektonskih spomenika razrušenih u ratu od 1991. do 1995. Europski parlament dao je 1 milijun eura, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kroz Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, sudjelovalo s preostalih 640 000 eura.

„Radnički dom je važan simbol bogate povijesti multikulturalnog grada Vukovara," rekao je Vandoren. „Neće ostati u srcima kao uspomena na kobno razaranje i podjelu; njegovo ponovno rađanje danas najavljuje prosperitetnu budućnost Vukovara u duhu pomirenja."

„Kada pogledate ovu zgradu, projekt govori sam za sebe. Vidio sam stare razglednice zgrade kada je to bio hotel „Grand", i s užasom sam vidio kako je zgrada izgledala poslije rata," rekao je Martinez. "Dakle, ako smo uspjeli izliječiti neke od posljedica rata, vjerujem da je novac europskih poreznika dobro iskorišten."

Obnova povijesno identičnog pročelja te krova i podruma počela je, pod vodstvom UNDP-a, u svibnju 2011. godine, a završena u travnju 2013. Zbog zaštićenog statusa zgrade, radovi na obnovi uključivali su mukotrpan rad više od 30 restauratora kako bi se ponovno izradili originalni dekorativni elementi i stolarija. Preko 1500 kiparskih elemenata odliveno je u kiparskom ateljeu u blizini Zagreba te prevezeno u Vukovar gdje su montirani na završeno pročelje.

„Beskrajno smo ponosni što smo doprinijeli obnovi ove znamenite zgrade," rekla je Vinton. "Radnički dom ima prilku ponovno dobiti svoju nekadašnju ulogu u srcu ove raznolike i skladne zajednice. Međutim, dok se ne prikupi dovoljno sredstava za obnovu unutrašnjosti zgrade, ona će ostati prelijepa, ali prazna školjka."

„Vukovaru i njegovim građanima ovo znači puno," rekao je Sabo. „Siguran sam da će nakon završene prve faze obnove sljedeći prioritet Hrvatske vlade biti obnova unutrašnjosti zgrade, kako bi napokon bila u upotrebi te služila svemu onome čemu je služila i prije nego što je bila opustošena u ratu."

Radnički dom je registrirani arhitektonski spomenik visoke A kategorije. Od svog otvorenja 1897. godine kao hotel „Grand" pa do ratnog razaranja 1991., bio je društveno i kulturno središte višenacionalne sredine u Vukovaru. Procjenjuje se da za obnovu unutrašnjosti treba dodatnih 2.75 milijuna eura.