Our Stories

  •  Tranzicija prema niskougljičnim gradovimaTranzicija prema niskougljičnim gradovimaSadnja urbanih vrtova, korištenje slame i blata kao građevnih materijala, vožnja bicikla – neki su od prijedloga predstavljenih tijekom javne rasprave u Zagrebu čiji je cilj bio ukazati na načine na koje pojedinci mogu pomoći smanjenju emisija stakleničkih plinova i stvaranju niskougljičnih gradova.

  • Ostvarivanje razvojnih potencijala uz očuvanje bioraznolikosti HrvatskeOstvarivanje razvojnih potencijala uz očuvanje bioraznolikosti HrvatskeTijekom sljedeće četiri godine, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) provodit će PARCS projekt u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode s ciljem poboljšanja upravljanja i planiranja u 19 nacionalnih parkova i parkova prirode.

  • Pomoć kućanstvima s niskim primanjima u Hrvatskoj pri uštedi novca za energijuPomoć kućanstvima s niskim primanjima u Hrvatskoj pri uštedi novca za energijuU samo jedno poslijepodne, Miroslav Horvat i njegova obitelj besplatno su dobili savjete i opremu koja im je potrebna kako bi uštedjeli stotinjak eura godišnje na računima za energiju i vodu. Energetski savjetnici iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) instalirali su štedne žarulje, postavili trake za brtvljenje prozora kako bi se spriječio gubitak topline, te primijenili i druge slične mjere za smanjenje potrošnje energije.

  • Projektom energetske učinkovitosti ostvaruju se goleme uštedeProjektom energetske učinkovitosti ostvaruju se goleme uštedePokrenut 2005. godine pomoću 4,4 milijuna dolara iz Globalnog fonda za okoliš (Global Environment Facility – GEF), projekt je posvećen uklanjanju prepreka koje stoje na putu uvođenju energetski učinkovitih praksi i tehnologija. Kao što je slučaj u nizu zemalja koje su izašle iz državnog socijalizma, energija se i dalje koristi rasipno: Hrvatska po jedinici BDP-a troši 12 posto više energije u usporedbi s prosjekom u Europskoj uniji.

  • Solarna energija donosi struju i život u ruralne krajeve HrvatskeSolarna energija donosi struju i život u ruralne krajeve HrvatskeKako bi riješio pristup električnoj energiji, UNDP Hrvatska, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Visokom školom za informacijske tehnologije i uz podršku županija i općina provodi projekt Ruralne elektrifikacije. Cilj projekta je trajno naseljena kućanstva udaljena od elektroenergetske mreže opremiti solarnim sustavima za proivzdonju električne energije iz obnovljivih izvora.

  • Struja se vratila u udaljeno selo zahvaljujući solarnoj elektraniStruja se vratila u udaljeno selo zahvaljujući solarnoj elektraniZamislite da četvrtinu vaših mjesečnih prihoda morate izdvojiti samo za struju, koju ćete imati svega nekoliko sati na dan? A da taj račun istovremeno ne uključuje trošak grijanja, dok za osvjetljavanje koristite voštane svijeće? Upravo tako je, donedavno, živjela šesteročlana obitelj u Lici. U selu Ajderovcu, udaljenom 6 km od mjesta Srb u općini Gračac, živi obitelj Keča-Desnica. Na svom imanju od 28 hektara imaju registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi ekološkom proizvodnjom hrane i uzgojem stoke. Iako na ovom području postoji prirodni potencijal za bavljenje stočarstvom, zbog nedostatka struje neophodne za skladištenje mlijeka i sira onemogućen je bilo kakav gospodarski razvoj područja.


© 2012 Program Ujedinjenih naroda za razvoj Uključi pregled u visokom kontrastu