Pomoć kućanstvima s niskim primanjima u Hrvatskoj pri uštedi novca za energiju

Foto: UNDP

U samo jedno poslijepodne, Miroslav Horvat i njegova obitelj besplatno su dobili savjete i opremu koja im je potrebna kako bi uštedjeli sto pedeset dolara godišnje na računima za energiju i vodu. Energetski savjetnici iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) instalirali su štedne žarulje, postavili trake za brtvljenje prozora kako bi se spriječio gubitak topline, te primijenili i druge slične mjere za smanjenje potrošnje energije. Ove promjene i savjeti trebali bi smanjiti potrošnju energije u kućanstvu za 30 do 40%, ostvarujući uštede koje će donijeti pravi napredak u njihovom svakodnevnom životu. Miroslav, koji je zaposlen kao zaštitar je jedini u obitelji s redovnim primanjima. Drugi izvor prihoda za njegovu peteročlanu obitelj je naknada koju njegova supruga Natalija prima za šestogodišnjeg sina koji boluje od cerebralne paralize.

“Umjesto plaćanja za neučinkovito korištenje energije, možemo iskoristiti taj novac za školsku kuhinju ili prijeko potrebne lijekove”, kaže Miroslav. Nakon što su živjeli u stanu od 20 kvadrata (povremeno i bez električne energije), prošle godine preselili su se u solidan stan koji iznajmljuju od Grada Zagreba. Iako su napokon dobili životni prostor koji su očajnički trebali, njihov početni entuzijazam je ubrzo zamijenjen brigama zbog povećanih troškova stanovanja. Budući da nemaju prava na financijsku pomoć u troškovima za stanovanje od države, našli su se u nezavidnom položaju. “Nakon što pokrijem troškove stanovanja, pola moje plaće je već otišlo”, objašnjava Miroslav.

Naglasci

  • Istraživanje Gfk Centra za istraživanje tržišta i UNDP-a pokazuje da dvije trećine kućanstava u Hrvatskoj troši više od 10 posto svojih prihoda na račune za energiju.
  • Udio troškova za energiju u ukupnim prosječnim primanjima kućanstva je danas 20 posto veći nego 2008.

Obitelj Horvat je tek jedno od mnogih kućanstava s niskim primanjima u Hrvatskoj koja su teško pogođena produljenom gospodarskom krizom i rastućim cijenama energenata. Istraživanje Gfk Centra za istraživanje tržišta i UNDP-a pokazuje da dvije trećine kućanstava u Hrvatskoj troši više od 10 posto svojih prihoda na račune za energiju. Udio troškova za energiju u ukupnim prosječnim primanjima kućanstva je danas 20 posto veći nego 2008. Pri tome, nezaposlenost i dalje ostaje veliki izazov, posebno među mladim ljudima, budući da je svaka treća mlada osoba u dobi između 15 i 29 godina nezaposlena.

Na sreću, pomoć je bila pri ruci, barem za obitelj Horvat. Radeći zajedno s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, koji je svjedočio teškoj životnoj situaciji obitelji Horvat, tim energetskih savjetnika iz UNDP-a Hrvatska posjetio je obitelj. Posjet je organiziran u sklopu UNDP-ove inicijative koja testira proeuropski pristup u rješavanju problema dostupnosti energije kroz mjere energetske učinkovitosti, koje provode energetski savjetnici.

Ideja o energetskim savjetnicima koji pomažu kućanstvima s niskim primanjima dolazi iz Frankfurta gdje je projekt prvi puta pokrenut, na incijativu grada i njemačkog Caritasa. Umjesto financijske pomoći ugroženim kućanstvima, grad je odlučio osposobiti nezaposlene osobe za energetske savjetnike koji pomažu kućanstavima da ostvare uštede tako da postaju energetski učinkovitija.

“Ova inicijativa rješava tri problema istovremeno: pomaže kućanstvima u smanjenju njihovih računa za energiju, smanjuje emisije stakleničkih plinova u okoliš i nudi priliku za zapošljavanje mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba ”, objašnjava Zoran Kordić, jedan od energetskih savjetnika iz UNDP-a koji je posjetio dom obitelji Horvat.

Pilot projekt je pokrenut u Požegi, gradu koji je odabran zbog visoke stope nezaposlenosti i velikog udjela troškova za energiju u ukupnim primanjima kućanstva. Zasada je razvijen kurikulum i edukacijski materijali za energetske savjetnike kako bi se mogla provoditi edukacija istih te je uspostavljena mreža lokalnih partnera. Aktivna podrška i uključenost svih lokalnih partnera je ključna jer bi se plaće energetskih savjetnika mogle financirati sredstvima jedinica lokalne samouprave (koji su prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi odgovorni za financijsku pomoć ugroženim kupcima energije) ili u sklopu mjera Zavoda za zapošljavanje za poticanje zapošljavanja mladih i nezaposlenih osoba. Ako projekt zaživi, centri za socijalnu skrb ili druge institucije socijalne skrbi će identificirati kućanstva s niskim primanjima, dok bi energetski savjetnici mogli dalje promovirati svoje usluge kroz lokalne info centre za energetsku učinkovitost.

UNDP-ov tim trenutačno traži sredstva za proširenje inicijative na temelju obećavajućih rezultata pilot projekta. Obitelj Horvat je dokaz mogućih dobrobiti cijelog projekta.