Ostvarivanje razvojnih potencijala uz očuvanje bioraznolikosti

FOTO: PARK PRIRODE MEDVEDNICA/UNDP HRVATSKA

“Uz ovaj novi projekt, budućnost prekrasnih hrvatskih parkova izgleda svjetlije”, kaže Tajana Ban Ćurić, 37-godišnja stručna voditeljica zaposlena u Parku prirode Medvednica. “Investicija je velika i svi se nadamo da će rezultirati promjenom načina kojim naša zemlja upravlja ovim dragocjenim zaštićenim područjima.”

Tajana već 10 godina radi u Parku prirode Medvednica, jednom od 420 zaštićenih područja u Hrvatskoj koja pokrivaju 12% kopnenog teritorija zemlje i 2% obale. “Dugo smo čekali na ovakvu promjenu”, kaže Tajana. “Ovaj projekt je posvećen rješavanju temeljnih problema s kojima se parkovi susreću – okupljajući ih u jedan standardizirani sustav upravljanja. To je ključno jer puno problema proizlazi iz nepovezanosti naših parkova, velikih razlika u prihodima i pristupu financijskim sredstvima, dupliranju poslova te izostanka mogućih ušteda objedinjavanjem tih poslova. Kako stvari sada stoje, neki od popularnih parkova imaju dovoljno novca za različite aktivnosti i provođenje istraživanja dok se mnogi drugi bore za preživljavanje – posebno oni koji većinom ovise o državnom proračunu. Zbog ovih velikih razlika u prihodima većina parkova nema znatnijih mogućnosti za razvoj i investicije.”

Rješavanje postojećih nejednakosti hrvatskih zaštićenih područja u pogledu financiranja i unaprjeđenja ljudskih kapaciteta jedan je od ključnih ciljeva ovog značajnog novog projekta predstavljenog u Zagrebu 4. lipnja ove godine.

Tijekom sljedeće četiri godine, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) provodit će PARCS projekt u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode s ciljem poboljšanja upravljanja i planiranja u 19 nacionalnih parkova i parkova prirode. Projekt je omogućila velikodušna darovnica Globalnog fonda za okoliš (GEF), u vrijednosti od 27 milijuna kuna, kao i 3 milijuna kuna izravnih sredstava od UNDP-a Hrvatska. Ova GEF-ova darovnica dodatno će potaknuti sufinanciranje iz različitih vladinih izvora u okvirnom iznosu od 100 milijuna kuna.

“Ulaganje u razvoj zaštićenih područja ključno je za zaštitu naših najvrjednijih resursa i sveobuhvatno očuvanje bioraznolikosti naše zemlje”, kaže Valentina Futač, UNDP-ova voditeljica projekta. “S PARCS projektom imamo veliku priliku poboljšati infrastrukturu u parkovima i učiniti cijeli sustav financijski samodostatnim i održivim, istovremeno usavršavajući vještine i razvojne kapacitete zaposlenika u parkovima. Zaštićena područja predstavljaju puno više od očuvanja nevjerojatno lijepe prirode – ona su od vitalnog značaja za sve vrste koje u njima žive, ali i za ljude. Promjene koje uvodimo pružit će tim područjima jednake mogućnosti za razvoj.”

Naglasci

  • Hrvatska ima 420 zaštićenih područja koja pokrivaju 12% kopnenog teritorija zemlje i 2% njene obale.
  • Projekt je omogućila velikodušna darovnica Globalnog fonda za okoliš (GEF), u vrijednosti od 27 milijuna kuna, kao i 3 milijuna kuna izravnih sredstava od UNDP-a Hrvatska.

Projekt je osmišljen kako bi pomogao učiniti cijeli sustav nacionalnih zaštićenih područja samoodrživim uvođenjem mehanizama što ravnopravnije preraspodjele resursa. Također će se uvesti i jedinstven sustav naplate ulaznica kao i standardizacija pojedinih zajedničkih funkcija kroz centar za zajedničke usluge. Zaposlenicima parkova omogućit će se stručna financijska i administrativna edukacija.

“Želimo ojačati naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode te im omogućiti da ostvare svoj razvojni potencijal”, rekao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, govoreći na konferenciji za medije održanoj povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. “Za postizanje tog cilja”, dodao je, “nužno je unaprijediti model upravljanja zaštićenim područjima i način ulaganja u infrastrukturu. To je upravo ono što ćemo raditi kroz PARCS projekt.”

Kroz PARCS projekt će se dodatno smanjiti troškovi parkova uvođenjem energetski učinkovitih tehnologija, uključujući nabavu električnih brodova te zamjenu loživog ulja i dizelskih goriva obnovljivim izvorima energije, ali i povećanjem energetske učinkovitosti u zgradama smještenima unutar zaštićenih područja kako bi se smanjili veliki troškovi korištenja vode i energenta.

Uvođenjem novog sustava naplate ulaznica u zaštićenim područjima kojim će se spriječiti dugački redovi na ulazima u parkove na vrhuncu sezone, nastojat će se dodatno poboljšati iskustva posjetitelja parkova. A kao dodatan način poboljšanja doživljaja posjetitelja i produživanja njihovog boravka u parkovima, projekt će povezati mnoge trenutno izolirane atrakcije i destinacije u zaštićenim područjima. 

U pogledu bioraznolikosti Hrvatska pripada najbogatijim područjima u Europi. Bogatstvo zemlje u prirodnim resursima je ključno za ne samo radi zdravog okoliša, nego i ljudskog zdravlja u cijelosti. Čista voda i zdrava hrana, kao i zaštita od prirodnih katastrofa i utjecaja klimatskih promjena, ovise o bioraznolikosti. Stoga je očuvanje biorazniolikosti ključan prioritet za Hrvatsku i značajna dugoročna obveza UNDP-a u Hrvatskoj. Provedba PARCS projekta temelji se na iskustvima dva prijašnja UNDP-ova projekta koje je financirao GEF: prvog iz područja energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i drugog koji je promicao ekološki prihvatljive “zelene poslove” u Dalmaciji.