Solarna energija donosi struju i život u ruralne krajeve


Ilija Radulović i Nada Hajdin zajedno sa svoje dvije kćeri žive u zabačenom dijelu Karlovačke županije, a bave se stočarstvom i proizvodnjom mlijeka. To ne bi bilo tako čudno, da sve donedavno nisu živjeli bez struje.

„Bez struje i hladnjaka, nismo mogli ni razmišljati o prodaji mlijeka jer bi se začas pokvarilo, posebno za toplijeg vremena“, priča Nada Hajdin.

Zahvaljujući projektu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i partnera napokon imaju struju i to čistu, iz obnovljivih izvora. Struja će ovoj obitelji poboljšati životne uvjete, ali i povećati mogućnosti za proširenje proizvodnje.

Živjeti u mraku, bez hladnjaka ili televizora, većini je ljudi danas nezamislivo. No, jeste li znali da u Hrvatskoj još uvijek postoji oko 50 trajno naseljenih kućanstava u ruralnim i udaljenim krajevima koja ni u 21. stoljeću nemaju struju?

Tko sve živi u mraku?


Bez struje su najčešće kućanstva na osami ili zaselcima udaljenima od elektroenergetske mreže više kilometara. U takvim uvjetima, dovođenje struje je skupo i neisplativo jer se radi o jednom ili dva potencijalna korisnika.

Oni koji žive u takvim kućanstvima, sve do sada su bili osuđeni na život bez struje, ali i bez odgovarajućih higijenskih uvjeta te društvenih i tehnoloških standarda življenja.

Sunce umjesto mraka!


Kako bi riješio pristup električnoj energiji, UNDP Hrvatska, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Visokom školom za informacijske tehnologije i uz podršku županija i općina provodi projekt Ruralne elektrifikacije. Cilj projekta je trajno naseljena kućanstva udaljena od elektroenergetske mreže opremiti solarnim sustavima za proivzdonju električne energije iz obnovljivih izvora.

Dosad je postavljeno osam solarnih sustava, a planira se postavljanje više od 50 solarnih sustava za prioritetna kućanstva.

Za objekte od kojih je elektroenergetska mreža udaljena više kilometara, otočni solarni sustavi su i do trideset puta jeftiniji od izgradnje elektroenergetske mreže do objekta, uzimajući u obzir ukupne troškove održavanja kroz 25 godina životnog vijeka opreme i održavanja sustava.

Rezultati pokazuju kako je model elektrifikacije ruralnih krajeva korištenjem solarnih sustava ekonomski, društveno i ekološki povoljan. Korisnici su dobili pristup električnoj energij, a lokalno stanovništvno mogućnost zapošljavanja na montaži sustava za proizvodnju električne energije iz čistijh i obnovljivih izvora.

***

Priča o ruralnoj elektrifikaciji započela je u Ajderovcu, malom selu u Lici gdje je povratnička obitelj godinama živjela bez struje baveći se poljoprivredom. A što je za tu obitelj značio dolazak struje pogledajte u filmu: Pozdrav iz Ajderovca.