Naše priče

 • Oporavak, nada i pravda za žrtve seksualnog nasilja u ratuOporavak, nada i pravda za žrtve seksualnog nasilja u ratuPrije nekoliko dana suprug me je upitao – sav zabrinut i ozbiljan – kako to da izgledam toliko drugačije ovih dana. Pitala sam ga na što je mislio, a on je odgovorio nešto poput „Pa, samo te jako dugo nisam vidio tako smirenu. Što se promijenilo?“

 • Tranzicija prema niskougljičnim gradovimaTranzicija prema niskougljičnim gradovimaSadnja urbanih vrtova, korištenje slame i blata kao građevnih materijala, vožnja bicikla – neki su od prijedloga predstavljenih tijekom javne rasprave u Zagrebu čiji je cilj bio ukazati na načine na koje pojedinci mogu pomoći smanjenju emisija stakleničkih plinova i stvaranju niskougljičnih gradova.

 • Kontrola oružja, prevencija nasiljaKontrola oružja, prevencija nasiljaIzmeđu rujna 2007. i kraja 2009. kampanja prikupljanja oružja koju su organizirali UNDP i Ministarstvo unutarnjih poslova RH rezultirala je sa prikupljenih 39.000 komada vatrenog oružja, mina i drugih eksplozivnih sredstava; milijun komada streljiva i više od 1,000 kilograma eksploziva. Samo u prvih devet mjeseci kampanje dobrovoljno je predano više od 16,000 komada oružja.

 • Lakše do pravde uz pomoć ureda za podršku svjedocimaLakše do pravde uz pomoć ureda za podršku svjedocimaUrede za podršku otvorio je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Vrhovnim sudom Republike Hrvatske. U nešto više od šest godina, sedam postojećih ureda za podršku svjedocima – četiri otvorena 2008. i još tri 2011. godine – već su dali potporu i savjetovali preko 14,000 žrtava, a taj broj je u stalnom porastu posebno sada kad je dostupnost pomoći postala šire poznata.

 • Mladi grade zajedničku budućnostMladi grade zajedničku budućnostS najvećim udjelom Roma u ukupnoj populaciji, Međimurska županija broji 12 romskih naselja kao što je Kuršanec koja su prostorno odvojena od većine lokalnog stanovništva, što posebno rezultira geografskim isključenjem, osobito za mlade generacije.

 • Nove prilike za ruralne proizvođače na Seljačkoj tržnici u ZadruNove prilike za ruralne proizvođače na Seljačkoj tržnici u ZadruProšlo je nešto više od godinu dana od kako je u rujnu 2013. godine otvorena Seljačka tržnica u Zadarskoj županiji, no u tom kratkom vremenu projekt Seljačke tržnice etablirao se kao model za ruralni razvoj.

 • Osnivanje lokalne akcijske grupe za gospodarski oporavak otoka zadarskog arhipelagaOsnivanje lokalne akcijske grupe za gospodarski oporavak otoka zadarskog arhipelagaŠto je to? A kako ćemo mi, mi smo malo misto, doći će nam ne'ko iz većega mista pa će nam sve odlučivati jer ih je više? Imali smo mi već te projekte, svi smo se skupili zbog održivog razvoja pa na kraju nije bilo ništa. A jel' se možemo mi isto uključiti iako smo prigradsko naselje? A kako ćemo mi zajedno s ovima s Dugog otoka, oni su nama daleko ka' Vukovar? To su bila prva pitanja na prezentacijama o LEADER pristupu i osnivanju lokalne akcijske grupe (LAG) na području otoka zadarske županije održanima u studenom i prosincu u Zadru.

 • Ostvarivanje razvojnih potencijala uz očuvanje bioraznolikosti HrvatskeOstvarivanje razvojnih potencijala uz očuvanje bioraznolikosti HrvatskeTijekom sljedeće četiri godine, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) provodit će PARCS projekt u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode s ciljem poboljšanja upravljanja i planiranja u 19 nacionalnih parkova i parkova prirode.

Flickr: Solarni suncokreti u hrvatskim školama
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with

Više naFlickr