Naše priče

  • Prije nekoliko dana suprug me je upitao – sav zabrinut i ozbiljan – kako to da izgledam toliko drugačije ovih dana. Pitala sam ga na što je mislio, a on je odgovorio nešto poput „Pa, samo te jako dugo nisam vidio tako smirenu. Što se promijenilo?“

  • Sadnja urbanih vrtova, korištenje slame i blata kao građevnih materijala, vožnja bicikla – neki su od prijedloga predstavljenih tijekom javne rasprave u Zagrebu čiji je cilj bio ukazati na načine na koje pojedinci mogu pomoći smanjenju emisija stakleničkih plinova i stvaranju niskougljičnih gradova.

  • S najvećim udjelom Roma u ukupnoj populaciji, Međimurska županija broji 12 romskih naselja kao što je Kuršanec koja su prostorno odvojena od većine lokalnog stanovništva, što posebno rezultira geografskim isključenjem, osobito za mlade generacije.

  • Prošlo je nešto više od godinu dana od kako je u rujnu 2013. godine otvorena Seljačka tržnica u Zadarskoj županiji, no u tom kratkom vremenu projekt Seljačke tržnice etablirao se kao model za ruralni razvoj.

  • Što je to? A kako ćemo mi, mi smo malo misto, doći će nam ne'ko iz većega mista pa će nam sve odlučivati jer ih je više? Imali smo mi već te projekte, svi smo se skupili zbog održivog razvoja pa na kraju nije bilo ništa. A jel' se možemo mi isto uključiti iako smo prigradsko naselje? A kako ćemo mi zajedno s ovima s Dugog otoka, oni su nama daleko ka' Vukovar? To su bila prva pitanja na prezentacijama o LEADER pristupu i osnivanju lokalne akcijske grupe (LAG) na području otoka zadarske županije održanima u studenom i prosincu u Zadru.

  • Tijekom sljedeće četiri godine, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) provodit će PARCS projekt u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode s ciljem poboljšanja upravljanja i planiranja u 19 nacionalnih parkova i parkova prirode.

  • U samo jedno poslijepodne, Miroslav Horvat i njegova obitelj besplatno su dobili savjete i opremu koja im je potrebna kako bi uštedjeli stotinjak eura godišnje na računima za energiju i vodu. Energetski savjetnici iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) instalirali su štedne žarulje, postavili trake za brtvljenje prozora kako bi se spriječio gubitak topline, te primijenili i druge slične mjere za smanjenje potrošnje energije.

  • Dvadeset godina nakon rata, žene poput Ivane i Ane žive noseći se s nasilnim uspomenama, izgubljenim članovima obitelji, ponekad viđajući krivce na ulicama, stigmatizirane od mnogih u svojim sredinama, pokušavajući razviti neku vrstu normalnosti u svojim životima.