Cilj 11: Održivi gradovi i zajednice

Pogled na izbjeglički kamp u predgrađu Gaze. Foto: Shareef Sarhan/UN

Učiniti gradove i naselja inkluzivnim, sigurnim, izdržljivim i održivim

Više od polovice svjetskog stanovništva danas živi u urbanim područjima. Do 2050. godine, ovaj broj porasti će na 6,5 milijardi, što je dvije trećine čovječanstva. Održivi razvoj ne može se postići bez značajne promjene načina na koji gradimo i upravljamo urbanim prostorom.

Brz rast gradova u zemljama u razvoju, uz sve veće migracije iz ruralnih u urbane sredine, doveo je do ogromnog i naglog rasta u mega-gradovima. Godine 1990, u svijetu je bilo deset mega-gradova sa 10 i više milijuna stanovnika. Godine 2014., bilo je 28 mega-gradova, koji su dom za ukupno 453 milijuna ljudi.

Ekstremno siromaštvo često je koncentrirano u urbanim sredinama, a nacionalne i gradske vlasti sve teže izlaze na kraj sa zbrinjavanjem sve većeg broja stanovnika u tim sredinama. Učiniti gradove sigurnim i održivim znači omogućiti sigurno i pristupačno stanovanje i uređenje siromašnih naselja. Isto tako, podrazumijeva i investicije u javni prijevoz, veći broj zelenih površina i bolje urbanističko planiranje i upravljanje na način koji omogućava sudjelovanje i angažiranje svih.

Održiv život u gradovima jedan je od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Za napredak na više ciljeva istovremeno ključan je integrirani pristup.

Saznajte više o zadanim rezultatima za Cilj 11.