Cilj 14: Očuvanje vodenog svijeta

 Lokalno ribarstvo, Istočni Timor. Foto Martine Perret/UN

Zaštita i održivo korištenje oceana, mora i morskih resursa

Svjetski oceani - njihova temperatura, kemija, struje i život - pokreću globalne sustave koji čine Zemlju pogodnom za ljudsku vrstu. Način na koji upravljamo ovim vitalnim resursom od ključnog je značaja za čovječanstvo u cjelini, ali i kao protuteža posljedicama klimatskih promjena.

Život više od  tri milijarade ljudi ovisi o morskoj i priobalnoj biološkoj raznolikosti. Međutim, danas je 30% svjetskog ribljeg fonda izloženo pretjeranoj eksploataciji, što je značajno ispod razine na kojoj se može ostvariti održiv prihod.

Isto tako, oceani apsorbiraju oko 30% ugljen-dioksida koji proizvede čovjek, a danas vidimo kako je došlo do povećanja kiselosti ocena za 26% od početka industrijske revolucije. Zagađenje mora, koje najvećim dijelom uzrokuju kopneni izvori, dostiže alarmantnu razinu: u prosjeku, na svakom kvadratnom kilometru oceana nalazi se 13.000 komada plastičnog otpada.

Ciljevi održivog razvoja daju okvir za održivo upravljanje i zaštitu morskih i priobalnih ekosustava od zagađenja s kopna, kao i saniranje posljedica acidifikacije oceana. Bolje očuvanje i održiva eksploatacija oceanskih resursa u skladu s međunarodnim pravom također će pomoći da se ublaže određeni izazovi u vezi s oceanima.

Zaštita oceana jedan je od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Za napredak na više ciljeva istovremeno ključan je integrirani pristup.

Saznajte više o zadanim rezultatima za Cilj 14.