Cilj 17: Partnerstvom do ciljeva

Međunarodni dan mira, Južni Sudan. Foto: Isaac Billy/UN

Učvrstiti globalno partnerstvo za održivi razvoj

Ciljevi održivog razvoja mogu se realizirati samo uz snažnu opredijeljenost za globalno partnerstvo i suradnju. Iako je u razdoblju od 2011. - 2014. godine pomoć razvijenih zemalja za razvoj porasla za 66%, zbog humanitarnih kriza do kojih su doveli sukobi ili elementarne nepogode i dalje je potrebno osigurati financijske resurse i pomoć. Mnogim zemljama potrebna je pomoć za razvoj kako bi se potaknuo rast i trgovina.

Današnji svijet je povezaniji nego ikada prije. Bolja dostupnost tehnologije i znanja bitna je za razmjenu ideja i unaprjeđenje inovacija. Politike koordinacije, koje zemljama u razvoju služe kao pomoć u otplati duga, i promoviranje investicija u najnerazvijenijim zemljama nužne su za postizanje održivog rasta i razvoja.

Cilj je unaprijediti suradnju na liniji sjever-jug i jug-jug kroz podršku nacionalnim planovima za postizanje svih ciljeva. Promoviranje međunarodne trgovine i pomoć zemljama u razvoju kako bi povećale izvoz, elementi su postizanja univerzalnog i pravičnog trgovinskog sustava koji počiva na pravilima, korektnosti, otvorenosti i koristi svima.

Jačanje globalne solidarnosti jedan je od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Za napredak na više ciljeva istovremeno ključan je integrirani pristup.

Saznajte više o zadanim rezultatima za Cilj 17.