Cilj 3: Zdravlje i blagostanje

Somalia - Djevojčica prima cjepivo protiv poliomijelitisa. UNICEF foto

Promoviranje zdravog život i dobrobiti svih ljudi, svih životnih dobi

Od izrade Milenijskih ciljeva razvoja do danas, postignuti su povijesni rezultati na smanjenju mortaliteta djece, unapređenja zdravlja rodilja i borbe protiv HIV/AIDS-a, malarije i drugih bolesti. Od 1990. godine do danas, na globalnoj razini, broj djece koja su umrla od bolesti koje se mogu spriječiti smanjen je za više od 50%. Mortalitet rodilja također je pao za više od 45% na svjetskoj razini. Broj novozaraženih HIV-om pao je za 30% u periodu od 2000. do 2013. godine, a od malarije je spašeno više od 6,2 milijuna života.

Uprkos ovom ogromnom napretku, svake godine umre više od šest milijuna djece koja ne dočekaju peti rođendan. Od bolesti koje se mogu spriječiti, kao što su male boginje ili tuberkuloza, svakog dana umre 16.000 djece. Svakog dana umre nekoliko stotina trudnica ili rodilja uslijed komplikacija pri porođaju, a u zemljama u razvoju, svega 56% porođaja u ruralnim sredinama odvija se uz stručnu pomoć. AIDS je danas vodeći uzrok smrtnosti kod adolescenata u podsaharskoj Africi, regionu kojim i dalje vlada epidemija HIV-a.

Visoka stopa smrtnosti se može izbjeći prevencijom i liječenjem, zdravstvenim prosvjećivanjem, imunizacijom i zaštitom seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Ciljevima održivog razvoja odvažno je preuzeta obveza iskorjenjivanja epidemije AIDS-a, tuberkuloze, malarije i drugih zaraznih bolesti do 2030. godine. Cilj je postići univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom i svima osigurati ispravne i učinkovite lijekove i cjepiva. Podrška istraživanju i razvoj cjepiva predstavljaju ključan dio ovog procesa, uz dostupnost lijekova po pristupačnoj cijeni.

Promoviranje zdravlja i blagostanja jedan je od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Za napredak na više ciljeva istovremeno ključan je integrirani pristup.

Saznajte više o zadanim rezultatima za Cilj 3.