Cilj 7: Pristupačna energija iz čistih izvora

Mongolska obitelj koristi solarnu energiju za napajanje svog doma električnom energijom. UN foto

Osigurati pristup pristupačnoj, pouzdanoj, održivoj i modernoj energiji za sve

U razdoblju od 1990. do 2010. godine, broj ljudi koji imaju električnu energiju porastao je za 1,7 milijardi; s porastom broja stanovnika u svijetu, rast će i potražnja za jeftinim energentima. Globalna ekonomija, koja počiva na fosilnim gorivima i povećanje emisije stakleničkih plinova drastično mijenjaju našu klimu. Posljedice se vide na svakom kontinentu.

Međutim, došlo je do nove inicijative za poticanje korištenja alternativnih energenata; u 2011. godini, obnovljivi energenti činili su više od 20% proizvedene električne energije u svijetu. Međutim, svaki peti čovjek i dalje nema električnu energiju, a s obzirom na rast potražnje, vjerojatno je kako će doći do značajnog povećanja proizvodnje obnovljive energije u cijelom svijetu.

Univerzalna opskrba jeftinom električnom energijom do 2030. godine podrazumijeva investicije u čiste energente, kao što su energija sunca i vjetra i termalni izvori. Usvajanjem učinkovitih standarda za široku lepezu tehnologija također je moguće smanjiti globalnu potrošnju električne energije u zgradama i industriji za 14%. Otprilike, to znači kako je potrebno 1.300 elektrana srednje veličine. Širenje infrastrukture i unapređivanje tehnologije za čiste energente u svim zemljama u razvoju predstavlja osnovni cilj koji može potaknuti rast i doprinijeti očuvanju životne sredine.

Održiva energija jedan je od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Za napredak na više ciljeva istovremeno ključan je integrirani pristup.

Saznajte više o zadanim rezultatima za Cilj 7.