Cilj 9: Industrija, inovacije i infrastruktura

Naftna bušotina u Venezueli. Foto: V. Bibic/UN

Izgraditi izdržljivu infrastrukturu, promovirati održivu industrijalizaciju i poticai inovativnost

Održivo investiranje u infrastrukturu i inovacije je ključan pokretač gospodarskog rasta i razvoja. Uzimajući u obzri kako više od polovice svjetske populacije danas živi u gradovima, masovni transport i obnovljivi energenti sve više dobivaju na važnosti, kao i rast novih gospodarskih grana, informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Tehnološki napredak također je ključan za pronalaženje trajnih rješenja za ekonomske i ekološke izazove, kao što su otvaranje novih radnih mjesta i promoviranje energetske efikasnosti. Promoviranje održivih gospodarskih grana i investicija u znanstvena istraživanja i inovacije predstavljaju važne načine poticanja održivog rasta.

Više od četiri milijarde ljudi još uvijek nema pristup internetu, od čega njih 90% živi u zemljama u razvoju. Rješavanje ovog digitalnog jaza neophodno je za jednak pristup informacijama i znanju, što zauzvrat potiče inovacije i preduzetništvo.

Investiranje u infrastrukturu i inovacije jedan je od 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Za napredak na više ciljeva istovremeno ključan je integrirani pristup.

Saznajte više o zadanim rezultatima za Cilj 9.