Arhiva vijesti

Filter
Showing 21 - 40 of 238
 • 14 stu 2014
  Grad bez ugljika – sretniji grad

  Na Savskom nasipu u Zagrebu nedavno su postavljene interaktivne skulpture bicikala na kojima građani mogu pedalirati i na taj način sami proizvesti struju za osvjetljavanje dijela nasipa.

 • 14 stu 2014
  Energetska sigurnost Hrvatske u rukama je njenih građana

  Dok EU i Hrvatska uvoze preko 30 posto potrebne energije iz Rusije, Njemačka izvozi isto toliko energije proizvedene iz obnovljivih izvora koji su u vlasništvu građana. Dok Kina zabranjuje korištenje ugljena, mora li hrvatska energetska budućnost ovisiti o fosilnim gorivima ili može doći iz sunca i vjetra kojeg imamo u izobilju i u našim je rukama?

 • 13 stu 2014
  UNDP-u priznanje za potporu inkluzivnom obrazovanju

  Centar inkluzivne potpore IDEM obilježio je u četvrtak, 13. studenoga 2014., dvadeset godina rada na uključivanju djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj ovom prigodom uručena je zahvalnica za dosadašnju uspješnu suradnju i potporu inkluzivnom obrazovanju.

 • 10 stu 2014
  Tranzicija Hrvatske prema zelenoj energetici u vlasništvu građana

  Na koji način građani mogu sudjelovati u tranziciji Hrvatske prema obnovljivim izvorima energije, koje su prednosti takvog udruživanja, kako će izgledati energetska sigurnost Europe, samo su neke od tema o kojima će 13. i 14. studenoga u Zagrebu govoriti Hans Josef Fell, iskusni njemački parlamentarac i kreator zakonodavnog okvira koji je omogućio revoluciju zelenih energetskih tehnologija u Njemačkoj. Posjet gospodina Fella organizira Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

 • 04 stu 2014
  Novi projekt za učinkovitiju socijalnu zaštitu

  Projekt „Sinergijski socijalni sustavi“ čiji je cilj pridonijeti izgradnji kvalitetnijeg i učinkovitijeg sustava socijalne zaštite u Hrvatskoj na temelju prikupljenih podataka o svim programima socijalnih naknada na razini jedinica lokalne uprave i regionalne samouprave, predstavljen je 30. listopada u Zagrebu. Projekt provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

 • 03 stu 2014
  Sporazum o suradnji između UNDP-a i Vukovarsko-srijemske županije

  Program Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (UNDP) i Vukovarsko-srijemska županija potpisali su u Vukovaru, 31. listopada sporazum o suradnji čiji je cilj priprema i provođenje projekata i aktivnosti vezanih za smanjenje rizika od katastrofa. Sporazumom se žele uspostaviti načela buduće suradnje kako bi se spriječile katastrofe i novi gubici u županiji te dodatno unaprijedile aktivnosti prevencije katastrofa.

 • 24 lis 2014
  Romi u Hrvatskoj u višestruko nepovoljnom položaju

  Javnom prezentacijom publikacije „Romska svakodnevnica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu“, agencije UN-a u Hrvatskoj: UNDP, UNHCR i UNICEF obilježile su Dan Ujedinjenih naroda, koji se već 69. godinu zaredom obilježava 24. listopada.

 • 09 lis 2014
  UNDP globalni lider u transparentnosti

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) najtransparentnija je razvojna agencija, prema listi vodećih svjetskih razvojnih agencija objavljenoj 8. listopada 2014.

 • 03 lis 2014
  Ostvarenje razvojnog potencijala Roma

  Analitički članak „Romsko siromaštvo iz perspektive razvoja po mjeri čovjeka“; autora Andreya Ivanova i Justina Kagina, predstavljen je od 29. do 30. rujna u Sarajevu, u sklopu 27. Međunarodnog Upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma.

 • 25 ruj 2014
  Gospodarska kriza ugrožava provedbu ljudskih prava u Hrvatskoj

  Hrvatski sabor bio je domaćin okruglog stola o Univerzalnom periodičkom pregledu ljudskih prava (UPR), kojeg su Ujedinjeni narodi donijeli 2006. godine kao mehanizam kojim se, svake četiri godine prati stanje ljudskih prava u zemljama članicama. Sudionici su raspravljali o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj uključujući i preporuke iz UPR izvještaja, a dobili su i uvid u proces izvještavanja pred Vijećem za ljudska prava.

 • 24 ruj 2014
  Učinimo svijet boljim – otvorenje summita o klimatskim promjenama

  Predstavljen tijekom summita Ujedinjenih naroda o klimi, ovaj kratki inspirativan film pod nazivom 'Što je moguće' pokazuje kako su klimatske promjene rješive.

 • 20 ruj 2014
  Obilježena prva godina rada Seljačke tržnice Zadarske županije

  Nizom aktivnosti, u subotu, 20. rujna, obilježena je prva godina rada Seljačke tržnice Zadarske županije koju su zajednički pokrenuli Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Ovim obilježavanjem istaknuta je kvaliteta i izvornost poljoprivrednih proizvoda koji Seljačku tržnicu svrstavaju u glavno mjesto susreta poljoprivrednih proizvođača Zadarske županije i kupaca.

 • 13 ruj 2014
  Održivim turizmom do novih radnih mjesta

  Turizam ima velik potencijal za stvaranje novih radnih mjesta, međutim taj potencijal treba iskoristiti na način da donosi gospodarske koristi na održiv način, istaknuto je na prvoj Europskoj međuparlamentarnoj konferenciji pod nazivom „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturne baštine i zaštita okoliša“ koja se od 10. do 13. rujna održavala u Zagrebu i Lošinju.

 • 18 kol 2014
  500 dana djelovanja za izgradnju boljeg svijeta

  Diljem svijeta danas bjesne mnogi požari – politička previranja, krvoprolića, zdravstvene krize i kršenja ljudskih prava. Ali također gori i plamen nade koji ohrabruje napredak u globalnim nastojanjima da se poboljšaju životi kroz ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva.

 • 07 kol 2014
  Izjava administratorice UNDP-a Helen Clark o Gazi

  UNDP pozdravlja trenutni prekid vatre i izražava nadu u postizanje sporazuma koji će prekinuti neprijateljstvo i patnju civila te postaviti temelje za dugotrajni mir. UNDP podupire Palestince u žurnoj procjeni trenutnih potreba koje bi trebale zacrtati put za oporavak i društveni razvoj.

 • 29 srp 2014
  Novi projekt procjenjuje opasnost od mina u Hrvatskoj nakon katastrofalnih poplava

  U ranoj fazi projekta „Neposredna reakcija na poplave u Hrvatskoj 2014.“, UNDP je zajedno s partnerima napravio procjenu kako bi utvrdio postoji li potreba za žurnim ponovnim pregledom područja, markiranjem mina, prikupio informacija o opasnostima od mina te preporučio srednjoročne i dugoročne korake potrebne za oporavak.

 • 25 srp 2014
  Hrvatska na 47. mjestu prema globalnom indeksu društvenog razvoja

  Hrvatska je prema indeksu društvenog razvoja na 47. mjestu između 187 zemalja, što je svrstava u kategoriju zemalja „vrlo visokog društvenog razvoja“, navodi se u Izvješću o društvenom razvoju za 2014. godinu koji je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) predstavio ovaj tjedan u Tokiju.

 • 21 srp 2014
  Opskrba ruralnih krajeva Hrvatske električnom energijom iz obnovljivih izvora

  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, više od 2, 500 kućanstava u Hrvatskoj trenutno je bez električne energije, a procjenjuje se da se njih 50 posto nalazi u ruralnim krajevima. Obnovljiva energija može imati ključnu ulogu u dovođenju električne energije tim kućanstvima, kao što je vidljivo iz UNDP-ovog pilot projekta nazvanog „Opskrba udaljenih krajeva Hrvatske električnom energijom iz obnovljivih izvora“.

 • 14 srp 2014
  Nijedna zemlja nije izolirani otok: Nove energetske mogućnosti za Zapadni Balkan

  Regija jugoistočne Europe je po istraženim potencijalama u energiji vode, sunca, vjetra i biomase najbogatija regija u EU. Potencijali tih izvora se još uvijek nedovoljno koriste, pri čemu u energetskom miksu država iz regije, uz rijetke iznimke, i dalje prevladavaju fosilna goriva, u prvom redu energija dobivena iz termoelektrana na ugljen, naftu i lož ulje.

 • 04 srp 2014
  Stvaranje održive budućnosti uz zadruge

  Ovogodišnji Međunarodni dan zadruga obilježavamo u krizno doba. Ujedinjeni narodi rade na postavljanju temelja za uspjeh na tri glavna područja u 2015 godini: postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva; postizanje smislenog novog sporazuma o klimi; i usvajanje dugoročnog plana za uključujući održivi razvoj.