Arhiva vijesti

Filter
Showing 61 - 80 of 241
 • 13 sij 2014
  Koncert podrške za sunčanu elektranu na školi u Kaštelima

  Kao dio kampanje za izgradnju sunčane elektrane na krovu osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću, Energetska zadruga Kaštela i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) organiziraju „Sunčani koncert“ koji će se održati u petak, 17. siječnja u Gradskoj dvorani u Kaštel Starom s početkom u 20 sati.

 • 16 pro 2013
  Budućnost ruralnih krajeva ovisi o kvaliteti korištenja fondova EU-a

  U Županijskoj gospodarskoj komori u Sisku održana je informativna radionica „Strukturni i investicijski fondovi EU kao mehanizam cjelovitog razvoja u hrvatskim općinama, gradovima i županijama“. Sudionici radionice iz civilnog, javnog i privatnog sektora obaviješteni su o mjerama i mogućnostima za financiranje iz fondova EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Radionice su zamišljene kao jedan od početnih koraka uključivanja i povezivanja sva tri sektora u proces izrade projektnih ideja važnih za područje Sisačko-moslavačke županije.

 • 13 pro 2013
  Zaštićena područja Dinarida – potencijal za razvoj planinskog turizma

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj predstavio je 13. prosinca, povodom Međunarodnog dana planina (11. prosinca) rezultate terenskog obilaska Dinarskog gorja u sklopu Hoda Via Dinarica koji je od 28. rujna do 10. listopada prošao i kroz Hrvatsku. Tijekom Hoda, planinarska ekipa obišla je Plitvička jezera te planine Biokovo, Mosor, Prominu, Dinaru, Velebit, Kapelu, Risnjak i Snježnik. Cilj projekta je kroz promociju i razvoj turističkih potencijala pridonijeti ruralnom razvoju Dinarskog gorja, jednog od najljepših dijelova planinske prirode koje Hrvatska može ponuditi pustolovnim i drugim posjetiteljima.

 • 13 pro 2013
  Kampanja Živim život bez nasilja osvojila nagradu Europske unije

  Hrvatska kampanja Živim život bez nasilja osvojila je Europsku nagradu za prevenciju kriminaliteta kao najbolji projekt primarne prevencije u Europskoj uniji u 2013. Nagrada je dodijeljena u Vilniusu, Litvi, a hrvatski projekt izabran je kao najbolji između 18 prijavljenih.

 • 09 pro 2013
  Osobe s invaliditetom traže jednake mogućnosti, a ne milosrđe

  Povodom pete godišnjice rada institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, u Zagrebu se danas održao okrugli stol na temu: „Zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom“. Ovim događanjem, organiziranim uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, ujedno je obilježen i 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom, te 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava.

 • 02 pro 2013
  Osnovna škola u Hrvatskoj traži energetsku nezavisnost kroz crowdfunding

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Energetska zadruga Kaštela pokreću donatorsku kampanju prema crowdfunding principu s namjerom da Osnovnu školu Ostrog u Kaštel Lukšiću, poznatu po svom botaničkom vrtu, jednom od najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj, ujedno i suosnivačicu Energetske zadruge Kaštela, učine energetski neovisnom.

 • 02 pro 2013
  Mladi i društvene manjine u borbi protiv diskriminacije

  Na tribini Mladi i društvene promjene održanoj 2. prosinca u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog debatnog društva i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), uz podršku Mreže fondacija Otvoreno društvo, kroz film i kazališnu predstavu predstavljena su dva projekta koji se bave uključivanjem pripadnika romske nacionalne manjine u društvo. Tribina se bavila ne samo problematikom diskriminacije Roma, već svih društvenih manjina, bilo da se radi o seksualnim, nacionalnim ili vjerskim manjinama.

 • 29 stu 2013
  'Pobjeđuje znanje' - poruka je iz Hrvatske povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, Ujedinjeni narodi, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuli su nacionalnu kampanju kojom pozivaju građane na testiranje na HIV. Testiranja su povjerljiva i besplatna i mogu se obaviti u 10 županijskih zavoda za javno zdravstvo diljem Hrvatske. Medijska kampanja pod nazivom „Pobjeđuje znanje“ također je dio obilježavanja prvog Europskog tjedna testiranja na HIV od 22.-29. studenoga 2013.

 • 25 stu 2013
  Hrvatske aktivistice pozivaju na brzu ratifikaciju Istanbulske konvencije

  Sastankom u Saboru 25. studenoga, hrvatski aktivisti za rodnu ravnopravnost obilježli su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama apelom za hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Hrvatska je jedna od 32 potpisnice Konvencije, koju je Vijeće Europe usvojilo 2011. kako bi se borilo protiv silovanja i drugih oblika nasilja nad ženama, ali tek ju treba ratificirati, hvatajući se u koštac s izazovom usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s odredbama Konvencije. Do sada ju je ratificiralo osam zemalja, posljednja je bila Srbija, a samo još dvije ratifikacije su potrebne kako bi stupila na snagu.

 • 22 stu 2013
  Europa se ujedinila za prvi Europski tjedan testiranja na HIV radi povećanja svijesti o prednostima testiranja

  Danas je paneuropska inicijativa koja djeluje pod nazivom „HIV u Europi“ (eng. HIV in Europe) najavila pokretanje Europskog tjedna testiranja na HIV. To je prvi put da se Europa ujedinila oko teme testiranja na HIV, a više od 400 organizacija i institucija diljem Europe bit će domaćini različitih aktivnosti koje će povećati svijest o prednostima testiranja na HIV. Tema je „Razgovarajte o HIV-u. Testirajte se na HIV.“, a cilj je smanjiti otkrivanje HIV-a u tijelu u kasnijoj fazi bolesti.

 • 09 stu 2013
  Izvješće UNDP-a o ruralnom razvoju: Kako najbolje iskoristiti članstvo u EU za ruralna područja Hrvatske

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) predstavit će svoje izvješće Plodno tlo za razvoj - Kako najbolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za ruralna područja Hrvatske u subotu, 9. studenog, u IMPACT centru u Zadru, od 11:00 do 12:30 sati. Događanje će se odvijati pd pokroviteljstvom i uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Izvješće je rezultat rada nezavisnih stručnjaka i bavi se problemima koji trenutno opterećuju ruralne zajednice u Hrvatskoj te mogućnostima za poboljšanje izgleda tih zajednica koje pruža članstvo u Europskoj uniji i pristup njenim specijaliziranim fondovima.

 • 07 stu 2013
  Pravobranitelji iz regije vide pristupanje EU kao priliku za ostvarenje ljudskih prava

  Pravobranitelji iz Hrvatske i zemalja u regiji – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije – sastali su se u Zagrebu kako bi razmijenili iskustva iz dva ključna područja: iskustva Hrvatske kao najnovije zemlje članice EU-a s onim državama kojima tek predstoji početak pregovora, te iskustva u pogledu Univerzalnog periodičnog pregleda ljudskih prava, kojeg su Ujedinjeni narodi uveli 2008. godine kao mehanizam kojim se prati stanje zaštite ljudskih prava u zemljama članicama, svake četiri godine.

 • 31 lis 2013
  Hrvatski policijski službenici savjetuju kolege iz Srbije o pristupanju EU

  Visoko izaslanstvo srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova posjetilo je Zagreb od 30. do 31. listopada 2013. kako bi učilo o hrvatskom iskustvu u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniiji (EU) u području vladavine prava. U središtu pozornosti bilo je Poglavlje 24 – Pravna stečevina Europske unije (acquis communautaire), koje pokriva pitanja pravde, slobode i sigurnosti. Radionica, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u suradnji s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova i Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, osmišljena je kako bi se razmijenile lekcije naučene tijekom hrvatskog osmogodišnjeg procesa pristupanja EU.

 • 24 lis 2013
  Zaposlenici UN-a u Hrvatskoj obilježili Dan UN-a društveno korisnim radom

  Agencije Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj posvetile su ovogodišnji Dan Ujedinjenih naroda, 24. listopada društveno korisnom radu u zagrebačkoj školi, nedaleko njihovih ureda. Oko 60 zaposlenika UN-a rastavilo je metalnu nadstrešnicu, posadilo organski vrt, napravilo kompostište, pokosilo travu, pograbljalo lišće te grafitima ukrasilo zidove Osnovne škole Dobriše Cesarića u Zagrebu.

 • 17 lis 2013
  Energetski nezavisni otoci s nultom emisijom CO2

  Na koji se način hrvatski otoci mogu okrenuti obnovljivim izvorima energije, kako aktivno uključiti građane u suvlasništvo nad njima, te kako kapital u vidu očuvane prirode iskoristi u svrhu turističke promocije, stvaranje novih poslova i razvoj lokalne ekonomije, teme su trodnevne međunarodne konferencije 100% obnovljiva energija na otocima - važnost uključivanja građana kroz energetske zadruge, koja se od 17. – 19. listopada održava u gradu Krku, na otoku Krku. Konferenciju su organizirali Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u suradnji s njemačkom zakladom Heinrich Böll, firmom Ponikve d.o.o. i Energetskom zadrugom Otok Krk, te uz podršku europskog projekta RESCOOP 20-20-20.

 • 15 lis 2013
  Osobe s invaliditetom i lokalna uprava o (ne)pristupačnosti objekata

  U Splitu se 15. listopada održao stručni skup o ulozi tehničke struke u osiguravanju pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom, pod nazivom Važnost i uloga tehničke struke u osiguravanju i ostvarivanju pristupačnosti/prava osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom stručnjacima su predstavile teškoće koje im nepristupačnost okruženja izaziva u svakodnevnom životu, do razine da ih onemogućava u sudjelovanju u aktivnostima na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta. Skup su organizirali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH).

 • 10 lis 2013
  UNDP i projekt Energetske efikasnosti primili priznanje Varaždinske županije

  U sklopu 7. tjedna cjeloživotnog učenja, u varaždinskoj Županijskoj palači u četvrtak, 10. listopada, dodijeljene su zahvalnice UNDP-u i njegovom projektu „Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj“. Priznanja su, u ime UNDP-a primili koordinatorica UN-a i stalnoj predstavnici Programa UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton te koordinator na projektu energetske efikasnosti Mladen Antolić. Istom prigodom, dodijeljene su i diplome za 26 polaznika tečaja za energetske savjetnike.

 • 05 lis 2013
  Ekspedicija 'Walking the Via Dinarica' popela se na vrh Dinare i došla do Paklenice

  Ekspedicija Walking the Via Dinarica, koja je u kolovozu ove godine krenula iz Albanije na tromjesečni put preko planinskih lanaca Dinarskog gorja, prešla je pola planirane ture po Hrvatskoj, te danas nastavlja put iz Nacionalnog parka Paklenica. Riječ je o regionalnom projektu koji provodi Udruženje avanturističkog turizma ATA (BiH), a podržali su ga Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine te USAID BiH. Projekt se provodi u partnerstvu s uredima UNDP-a u Hrvatskoj i Crnoj Gori s ciljem uspostave regionalnog partnerstva kako bi se pridonijelo ruralnom razvoju Dinarskog gorja. Provedbeni partner u Hrvatskoj je Stanica planinarskih vodiča Zagreb (SPVZ).

 • 02 lis 2013
  Izbacite uljeza – nastavak kampanje prikupljanja oružja

  Cilj ove kampanje je upoznavanje javnosti s opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju te poticanje građana na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg posjeduju. Kako bi senzibilizirali i upozorili djecu i odrasle na opasnosti koje donosi oružje, starijoj vrtićkoj grupi Dječjeg vrtića Siget iz Zagreba, nakon upoznavanja s opasnostima odbačenog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, predstavljen je strip „Izbacite uljeza“.

 • 28 ruj 2013
  Ekspedicija 'Walking the Via Dinarica' krenula kroz Hrvatsku

  Nakon uspješnog početka ekspedicije Walking the Via Dinarica, koja je u kolovozu ove godine krenula iz Albanije na tromjesečni put preko planinskih lanaca Dinarskog gorja, tim na čelu s poznatim alpinistom Kenanom Muftićem i profesionalnom fotografkinjom Elmom Okić, danas je u Nacionalnom Parku Plitvička jezera započeo put kroz Hrvatsku. Riječ je o regionalnom projektu koji provodi Udruženje avanturističkog turizma ATA (BiH), a podržali su ga Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine te USAID BiH. Projekt se provodi u partnerstvu s uredima UNDP-a u Hrvatskoj i Crnoj Gori s ciljem uspostave regionalnog partnerstva kako bi se pridonijelo ruralnom razvoju Dinarskog gorja.