Arhiva vijesti

Filter
Showing 61 - 80 of 235
 • 02 pro 2013
  Mladi i društvene manjine u borbi protiv diskriminacije

  Na tribini Mladi i društvene promjene održanoj 2. prosinca u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog debatnog društva i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), uz podršku Mreže fondacija Otvoreno društvo, kroz film i kazališnu predstavu predstavljena su dva projekta koji se bave uključivanjem pripadnika romske nacionalne manjine u društvo. Tribina se bavila ne samo problematikom diskriminacije Roma, već svih društvenih manjina, bilo da se radi o seksualnim, nacionalnim ili vjerskim manjinama.

 • 29 stu 2013
  'Pobjeđuje znanje' - poruka je iz Hrvatske povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, Ujedinjeni narodi, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuli su nacionalnu kampanju kojom pozivaju građane na testiranje na HIV. Testiranja su povjerljiva i besplatna i mogu se obaviti u 10 županijskih zavoda za javno zdravstvo diljem Hrvatske. Medijska kampanja pod nazivom „Pobjeđuje znanje“ također je dio obilježavanja prvog Europskog tjedna testiranja na HIV od 22.-29. studenoga 2013.

 • 25 stu 2013
  Hrvatske aktivistice pozivaju na brzu ratifikaciju Istanbulske konvencije

  Sastankom u Saboru 25. studenoga, hrvatski aktivisti za rodnu ravnopravnost obilježli su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama apelom za hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Hrvatska je jedna od 32 potpisnice Konvencije, koju je Vijeće Europe usvojilo 2011. kako bi se borilo protiv silovanja i drugih oblika nasilja nad ženama, ali tek ju treba ratificirati, hvatajući se u koštac s izazovom usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s odredbama Konvencije. Do sada ju je ratificiralo osam zemalja, posljednja je bila Srbija, a samo još dvije ratifikacije su potrebne kako bi stupila na snagu.

 • 22 stu 2013
  Europa se ujedinila za prvi Europski tjedan testiranja na HIV radi povećanja svijesti o prednostima testiranja

  Danas je paneuropska inicijativa koja djeluje pod nazivom „HIV u Europi“ (eng. HIV in Europe) najavila pokretanje Europskog tjedna testiranja na HIV. To je prvi put da se Europa ujedinila oko teme testiranja na HIV, a više od 400 organizacija i institucija diljem Europe bit će domaćini različitih aktivnosti koje će povećati svijest o prednostima testiranja na HIV. Tema je „Razgovarajte o HIV-u. Testirajte se na HIV.“, a cilj je smanjiti otkrivanje HIV-a u tijelu u kasnijoj fazi bolesti.

 • 09 stu 2013
  Izvješće UNDP-a o ruralnom razvoju: Kako najbolje iskoristiti članstvo u EU za ruralna područja Hrvatske

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) predstavit će svoje izvješće Plodno tlo za razvoj - Kako najbolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za ruralna područja Hrvatske u subotu, 9. studenog, u IMPACT centru u Zadru, od 11:00 do 12:30 sati. Događanje će se odvijati pd pokroviteljstvom i uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Izvješće je rezultat rada nezavisnih stručnjaka i bavi se problemima koji trenutno opterećuju ruralne zajednice u Hrvatskoj te mogućnostima za poboljšanje izgleda tih zajednica koje pruža članstvo u Europskoj uniji i pristup njenim specijaliziranim fondovima.

 • 07 stu 2013
  Pravobranitelji iz regije vide pristupanje EU kao priliku za ostvarenje ljudskih prava

  Pravobranitelji iz Hrvatske i zemalja u regiji – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije – sastali su se u Zagrebu kako bi razmijenili iskustva iz dva ključna područja: iskustva Hrvatske kao najnovije zemlje članice EU-a s onim državama kojima tek predstoji početak pregovora, te iskustva u pogledu Univerzalnog periodičnog pregleda ljudskih prava, kojeg su Ujedinjeni narodi uveli 2008. godine kao mehanizam kojim se prati stanje zaštite ljudskih prava u zemljama članicama, svake četiri godine.

 • 31 lis 2013
  Hrvatski policijski službenici savjetuju kolege iz Srbije o pristupanju EU

  Visoko izaslanstvo srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova posjetilo je Zagreb od 30. do 31. listopada 2013. kako bi učilo o hrvatskom iskustvu u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniiji (EU) u području vladavine prava. U središtu pozornosti bilo je Poglavlje 24 – Pravna stečevina Europske unije (acquis communautaire), koje pokriva pitanja pravde, slobode i sigurnosti. Radionica, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u suradnji s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova i Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, osmišljena je kako bi se razmijenile lekcije naučene tijekom hrvatskog osmogodišnjeg procesa pristupanja EU.

 • 24 lis 2013
  Zaposlenici UN-a u Hrvatskoj obilježili Dan UN-a društveno korisnim radom

  Agencije Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj posvetile su ovogodišnji Dan Ujedinjenih naroda, 24. listopada društveno korisnom radu u zagrebačkoj školi, nedaleko njihovih ureda. Oko 60 zaposlenika UN-a rastavilo je metalnu nadstrešnicu, posadilo organski vrt, napravilo kompostište, pokosilo travu, pograbljalo lišće te grafitima ukrasilo zidove Osnovne škole Dobriše Cesarića u Zagrebu.

 • 17 lis 2013
  Energetski nezavisni otoci s nultom emisijom CO2

  Na koji se način hrvatski otoci mogu okrenuti obnovljivim izvorima energije, kako aktivno uključiti građane u suvlasništvo nad njima, te kako kapital u vidu očuvane prirode iskoristi u svrhu turističke promocije, stvaranje novih poslova i razvoj lokalne ekonomije, teme su trodnevne međunarodne konferencije 100% obnovljiva energija na otocima - važnost uključivanja građana kroz energetske zadruge, koja se od 17. – 19. listopada održava u gradu Krku, na otoku Krku. Konferenciju su organizirali Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u suradnji s njemačkom zakladom Heinrich Böll, firmom Ponikve d.o.o. i Energetskom zadrugom Otok Krk, te uz podršku europskog projekta RESCOOP 20-20-20.

 • 15 lis 2013
  Osobe s invaliditetom i lokalna uprava o (ne)pristupačnosti objekata

  U Splitu se 15. listopada održao stručni skup o ulozi tehničke struke u osiguravanju pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom, pod nazivom Važnost i uloga tehničke struke u osiguravanju i ostvarivanju pristupačnosti/prava osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom stručnjacima su predstavile teškoće koje im nepristupačnost okruženja izaziva u svakodnevnom životu, do razine da ih onemogućava u sudjelovanju u aktivnostima na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta. Skup su organizirali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH).

 • 10 lis 2013
  UNDP i projekt Energetske efikasnosti primili priznanje Varaždinske županije

  U sklopu 7. tjedna cjeloživotnog učenja, u varaždinskoj Županijskoj palači u četvrtak, 10. listopada, dodijeljene su zahvalnice UNDP-u i njegovom projektu „Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj“. Priznanja su, u ime UNDP-a primili koordinatorica UN-a i stalnoj predstavnici Programa UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton te koordinator na projektu energetske efikasnosti Mladen Antolić. Istom prigodom, dodijeljene su i diplome za 26 polaznika tečaja za energetske savjetnike.

 • 05 lis 2013
  Ekspedicija 'Walking the Via Dinarica' popela se na vrh Dinare i došla do Paklenice

  Ekspedicija Walking the Via Dinarica, koja je u kolovozu ove godine krenula iz Albanije na tromjesečni put preko planinskih lanaca Dinarskog gorja, prešla je pola planirane ture po Hrvatskoj, te danas nastavlja put iz Nacionalnog parka Paklenica. Riječ je o regionalnom projektu koji provodi Udruženje avanturističkog turizma ATA (BiH), a podržali su ga Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine te USAID BiH. Projekt se provodi u partnerstvu s uredima UNDP-a u Hrvatskoj i Crnoj Gori s ciljem uspostave regionalnog partnerstva kako bi se pridonijelo ruralnom razvoju Dinarskog gorja. Provedbeni partner u Hrvatskoj je Stanica planinarskih vodiča Zagreb (SPVZ).

 • 02 lis 2013
  Izbacite uljeza – nastavak kampanje prikupljanja oružja

  Cilj ove kampanje je upoznavanje javnosti s opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju te poticanje građana na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg posjeduju. Kako bi senzibilizirali i upozorili djecu i odrasle na opasnosti koje donosi oružje, starijoj vrtićkoj grupi Dječjeg vrtića Siget iz Zagreba, nakon upoznavanja s opasnostima odbačenog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, predstavljen je strip „Izbacite uljeza“.

 • 28 ruj 2013
  Ekspedicija 'Walking the Via Dinarica' krenula kroz Hrvatsku

  Nakon uspješnog početka ekspedicije Walking the Via Dinarica, koja je u kolovozu ove godine krenula iz Albanije na tromjesečni put preko planinskih lanaca Dinarskog gorja, tim na čelu s poznatim alpinistom Kenanom Muftićem i profesionalnom fotografkinjom Elmom Okić, danas je u Nacionalnom Parku Plitvička jezera započeo put kroz Hrvatsku. Riječ je o regionalnom projektu koji provodi Udruženje avanturističkog turizma ATA (BiH), a podržali su ga Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine te USAID BiH. Projekt se provodi u partnerstvu s uredima UNDP-a u Hrvatskoj i Crnoj Gori s ciljem uspostave regionalnog partnerstva kako bi se pridonijelo ruralnom razvoju Dinarskog gorja.

 • 23 ruj 2013
  Haićanski policajci pridružili se međunarodnoj obuci za UN-ove mirovne snage

  Predstavnici Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), američkog veleposlanstva u Zagrebu i hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova okupili su se 23. rujna 2013. u Valbandonu kako bi otvorili godišnji Međunarodni tečaj za UN-ove policijske časnike (UNPOC) u Hrvatskoj. UNPOC je dvotjedna obuka osmišljena za pripremu policajaca iz cijelog svijeta za mirovne misije UN-a. Ovo je osmi put da se obuka održava u Hrvatskoj, a četvrti put da ju podržava UNDP

 • 23 ruj 2013
  Hrvatski javni sektor ostvario milijunske uštede zahvaljujući provedbi EE projekta

  U Galeriji Klovićevi dvori danas je održan završni skup projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekta), kojim je obilježeno osam godina njegove provedbe u državnoj, regionalnoj i lokalnoj upravi. Tom prilikom održan je i svečani prijenos projektnih aktivnosti na javni sektor, nastavno na sporazum potpisan između Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU), Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

 • 21 ruj 2013
  Otvorena prva Seljačka tržnica Zadarske županije

  Tržnica je pokrenuta u okviru zajedničkog projekta Zadarske Županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), vrijednog 210.500,00 kuna. Cilj pokretanja tržnice je osigurati kupcima izravni pristup kvalitetnim sezonskim poljoprivrednim proizvodima s područja Zadarske županije, a istovremeno poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije pružiti mogućnost proširenja prodaje i lokalnog plasmana proizvoda izravno građanima i turistima.

 • 17 ruj 2013
  Mijenjanje predrasuda da je za nasilje koje je pretrpjela kriva i sama žena

  Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, Ured Predsjednika, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Autonomna ženska kuća Zagreb organizirali su okrugli stol na kojem su se okupili predstavnici civilnog društva i nadležni ministri, kako bi zajedno istražili načine poboljšanja zakonskog okvira koji bi ženama omogućio da uživaju jednakost i sigurnost u stvarnom životu, a ne samo u teoriji.

 • 06 ruj 2013
  Predstavljanje projekta pomoći slabije razvijenim područjima Hrvatske u pripremi i povlačenju sredstava iz EU fondova

  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, u suradnji s UNDP-om, započelo je s provedbom projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske“. Projekt, vrijedan 3.480.000 kuna, provodi se na području triju županija: Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke. Ministarstvo snosi 67 posto ukupne vrijednosti projekta (2.320.000 kuna), a UNDP preostalih 33 posto (1.160.000 kuna). Predviđeno vrijeme trajanja projekta je petnaest mjeseci, od kolovoza 2013. do studenoga 2014. godine.

 • 06 ruj 2013
  Obraćanje stalne predstavnice UNDP-a: Korištenje sredstava iz fondova Europske unije

  Obraćanje Stalne predstavnice Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Louise Vinton na konferenciji za novinare u Uredu župana Karlovačke županije