SubscribeSubscribe

Arhiva vijesti

 • #KAPTalks: Utjecaj izbjegličke krize na zemlje Zapadnog Balkana i EU 10. pro 2015.

  Utjecaj izbjegličke krize na Zapadani Balkan i Europsku uniju tema je predavanja Irene Vojáčkove-Sollorano, koordinatorice UN-a i stalne predstavnice UNDP Srbija, koje će se održati na Fakultetu političkih znanosti (Dvorana A), u ponedjeljak 14. prosinca s početkom u 16:30 sati.

 • Edukacija stručnjaka za pomoć žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu 10. pro 2015.

  Stručnjaci koji se u svom radu susreću sa žrtvama seksualnog nasilja počinjenog za vrijeme Domovinskog rata jučer su u KBC-u Zagreb započeli trodnevnu edukaciju u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Ministarstva branitelja. Cilj je upoznati ih s pravnim okvirom za ostvarivanje prava, posljedicama nasilja te im dati konkretne savjete radi što boljeg pružanja psihosocijalne, zdravstvene i pravne pomoći žrtvama.

 • U Hrvatskoj živi oko 1000 osoba s HIV infekcijom 1. pro 2015.

  U Hrvatskoj trenutno živi oko 1000 osoba s HIV infekcijom, od čega je oko 250 oboljelih od AIDS-a. Od 1985. godine kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u Hrvatskoj do sada je ukupno dijagnosticirana 1300 osoba s HIV infekcijom, od čega je dosada umrlo 220 oboljelih, od toga 16 osoba u ovoj godini, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se svake godine obilježava 1. prosinca.

 • COP21: Za održivu budućnost bez ugljika 30. stu 2015.

  Od 30. studenog do 11. prosinca, čelnici svijeta će se sastati u Parizu na 21. konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama - COP21 kako postigli dogovor o novom sporazumu o klimatskim promjenama.Kao univerzalni sporazum koji pokriva sve zemlje, one razvijene i zemlje u razvoju, COP21 će poslužiti kao polazište za dugoročno nastojanje da se na globalnoj razini zaustavi rast temperature za 2° C.

 • UN-ova specijalna izvjestiteljica pozvala sve zemlje da uspostave Femicide Watch 30. stu 2015.

  Specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice, Dubravka Šimonović, pozvala je prošli tjedan sve zemlje da se usredotoče na prevenciju rodno uvjetovanog ubijanja žena kroz osnivanje posebnog tijela nazvanog Femicide Watch.

 • Svaka treća žena bit će žrtva nasilja 25. stu 2015.

  Od 1999. godine, odlukom Ujedinjenih naroda, 25. studeni obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. To je ujedno podsjetnik kako se žene i djevojke diljem svijeta svaki dan suočavaju s nasiljem u njegovim mnogim oblicima. Današnji dan se obilježava kao dan sjećanja na ubojstvo sestara Mirabel za vrijeme diktature u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

 • Vrijeme je da zaustavimo nasilje nad ženama i djevojčicama! 25. stu 2015.

  Nasilje nad ženama događa se na svakom kontinentu i u svakoj zemlji, i predstavlja jedno od najtežih kršenja ljudskih prava diljem svijeta. Statistike su obeshrabrujuće: svaka treća žena u svijetu doživjela je fizičko ili seksualno nasilje, i to većinom od strane partnera.

 • Malo je jedan život za Velebit 17. stu 2015.

  Prostor sjevernog Velebita pravi je mozaik sastavljen od najrazličitijih staništa koja su dom mnogim biljnim, gljivljim i životinjskim vrstama čije smo bogatstvo tek počeli otkrivati. Upravo je ova raznolikost krških oblika, živoga svijeta i krajobraza bila razlogom proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

 • Crowdfunding Academy osvaja svijet! 29. lis 2015.

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, UNDP Innovation Facility, Istanbul Regional HUB i 12 zemalja širom svijeta će istražiti mogućnosti inovativnih financijskih modela kao što su crowdfunding, bitcoin, kriptovalute, mobilno plaćanje ... da spomenemo samo neke. Projekt je omogućila velikodušna donacija Vlade Danske.

 • Park prirode Učka – mjesto susreta Istre i kontinentalne Hrvatske 29. lis 2015.

  Reljefno različite planine, Učka i Ćićarija, stvorile su jedinstven planinski lanac. Odvaja ih prijevoj Poklon. Smještena uz obalu sjevernog Jadrana, Učka spaja Istru i kontinentalnu Hrvatsku. Razdjelnica različitih krajolika, planina kojoj porijeklo imena do danas nije razjašnjeno, omiljeno je i cijenjeno putničko odredište.