SubscribeSubscribe

Arhiva vijesti

 • Promocija i prihvaćanje različitosti ključni za pomirenje 26. velj 2015.

  Regionalni projekt ‘Mapiranje inicijativa za pomirenje u zemljama Zapadnog Balkana’ nastalih tijekom protekla dva desetljeća okupio je u Zagrebu niz predstavnika javnog i civilnog sektora koji se u svom radu bave ovim pitanjem.

 • Zelena struja u utičnicama grada Koprivnice 29. sij 2015.

  Električna energija za sve javne zgrade se nabavlja putem javne nabave. U Koprivnici su napravili sve kako bi pri tome očuvali okoliš i bili energetski što učinkovitiji – od ove godine, struja za zgradu gradske uprave, još nekoliko javnih zgrada i javnu rasvjetu dolazi iz obnovljivih izvora energije.

 • Solarna energija za svjetliju budućnost ruralnih krajeva Hrvatske 29. sij 2015.

  Kroz UNDP-ov projekt elektrifikacije kućanstava u ruralnim krajevima Hrvatske osigurat će se pristup električnoj energiji za prioritetna kućanstva i to putem samostalnih sustava koji koriste obnovljive izvore energije, bez spajanja na mrežu.

 • Suradnja na području obnovljivih izvora energije kao opcija za EU i Zapadni Balkan 2. sij 2015.

  Samo smanjenjem administrativnih barijera, zemlje Zapadnog Balkana mogu premašiti svoje ciljeve za obnovljive izvore energije za 50 posto. Međutim, ako se nastavi sadašnja praksa, nijedna od zemalja neće dostići svoje ciljeve za udio obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Pokazuju to rezultati modeliranja pripremljeni u sklopu projekta BETTER, kojeg financira Intelligent Energy Europe (IEE) u suradnji s UNDP-om Hrvatska kao jednim od partnera u konzorciju.

 • Predstavljeno 87 projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske temeljem EU fondova 15. pro 2014.

  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj predstavili su danas u Zagrebu glavne rezultate projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja RH“. Projekt je trajao 15 mjeseci, a s provedbom je započeo u kolovozu 2013.

 • Šetnica Kanalom sv. Ante nominirana za najbolji lokalni EU projekt u Hrvatskoj 12. pro 2014.

  Projekt turističke valorizacije šibenskog Kanala sv. Ante, kojeg su prije točno četiri godine pokrenuli Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Šibensko-kninska županija, nominiran je za najuspješniji lokalni EU projekt u Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2014.

 • Građani su odlučili: Želimo zeleni i zdravi grad 7. pro 2014.

  Podrška javnom prijevozu i biciklistička infrastruktura, više poslova i recikliranje najvažnije su stvari za građane Zagreba. To su glavni rezultati ankete koja je uključila gotovo 350 sudionika, a provedena je u sklopu razvoja niskougljične vizije za grad Zagreba do 2050.

 • Zajedno protiv AIDS-a 1. pro 2014.

  U Hrvatskoj je HIV pozitivno oko 1000 osoba, od čega je 250 oboljelih od AIDS-a, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca. S oko 80 novih slučajeva zaraze HIV-om godišnje, Hrvatska je i dalje zemlja niskog rizika od HIV/AIDS-a. Cilj je ukazati na važnost ranog otkrivanja HIV infekcije radi što uspješnijeg liječenja i daljnjeg sprječavanja širenja zaraze.

 • Edukacija i testiranje – najveći neprijatelji HIV-a 21. stu 2014.

  Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, niz organizacija i institucija iz Republike Hrvatske uključujući i UN Tematsku skupinu za HIV/AIDS* pokrenuo je nacionalnu kampanju „Pobjeđuje znanje“ kako bi se ukazalo na važnost pravovremenog testiranja na HIV.

 • Energetska sigurnost Hrvatske u rukama je njenih građana 14. stu 2014.

  Dok EU i Hrvatska uvoze preko 30 posto potrebne energije iz Rusije, Njemačka izvozi isto toliko energije proizvedene iz obnovljivih izvora koji su u vlasništvu građana. Dok Kina zabranjuje korištenje ugljena, mora li hrvatska energetska budućnost ovisiti o fosilnim gorivima ili može doći iz sunca i vjetra kojeg imamo u izobilju i u našim je rukama?