Članci

Filter
Showing 1 - 20 of 75
 • 09 lis 2014
  UNDP globalni lider u transparentnosti

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) najtransparentnija je razvojna agencija, prema listi vodećih svjetskih razvojnih agencija objavljenoj 8. listopada 2014.

 • 03 lis 2014
  Ostvarenje razvojnog potencijala Roma

  Analitički članak „Romsko siromaštvo iz perspektive razvoja po mjeri čovjeka“; autora Andreya Ivanova i Justina Kagina, predstavljen je od 29. do 30. rujna u Sarajevu, u sklopu 27. Međunarodnog Upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma.

 • 25 ruj 2014
  Gospodarska kriza ugrožava provedbu ljudskih prava u Hrvatskoj

  Hrvatski sabor bio je domaćin okruglog stola o Univerzalnom periodičkom pregledu ljudskih prava (UPR), kojeg su Ujedinjeni narodi donijeli 2006. godine kao mehanizam kojim se, svake četiri godine prati stanje ljudskih prava u zemljama članicama. Sudionici su raspravljali o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj uključujući i preporuke iz UPR izvještaja, a dobili su i uvid u proces izvještavanja pred Vijećem za ljudska prava.

 • 24 ruj 2014
  Učinimo svijet boljim – otvorenje summita o klimatskim promjenama

  Predstavljen tijekom summita Ujedinjenih naroda o klimi, ovaj kratki inspirativan film pod nazivom 'Što je moguće' pokazuje kako su klimatske promjene rješive.

 • 20 ruj 2014
  Obilježena prva godina rada Seljačke tržnice Zadarske županije

  Nizom aktivnosti, u subotu, 20. rujna, obilježena je prva godina rada Seljačke tržnice Zadarske županije koju su zajednički pokrenuli Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Ovim obilježavanjem istaknuta je kvaliteta i izvornost poljoprivrednih proizvoda koji Seljačku tržnicu svrstavaju u glavno mjesto susreta poljoprivrednih proizvođača Zadarske županije i kupaca.

 • 13 ruj 2014
  Održivim turizmom do novih radnih mjesta

  Turizam ima velik potencijal za stvaranje novih radnih mjesta, međutim taj potencijal treba iskoristiti na način da donosi gospodarske koristi na održiv način, istaknuto je na prvoj Europskoj međuparlamentarnoj konferenciji pod nazivom „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturne baštine i zaštita okoliša“ koja se od 10. do 13. rujna održavala u Zagrebu i Lošinju.

 • 18 kol 2014
  500 dana djelovanja za izgradnju boljeg svijeta

  Diljem svijeta danas bjesne mnogi požari – politička previranja, krvoprolića, zdravstvene krize i kršenja ljudskih prava. Ali također gori i plamen nade koji ohrabruje napredak u globalnim nastojanjima da se poboljšaju životi kroz ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva.

 • 07 kol 2014
  Izjava administratorice UNDP-a Helen Clark o Gazi

  UNDP pozdravlja trenutni prekid vatre i izražava nadu u postizanje sporazuma koji će prekinuti neprijateljstvo i patnju civila te postaviti temelje za dugotrajni mir. UNDP podupire Palestince u žurnoj procjeni trenutnih potreba koje bi trebale zacrtati put za oporavak i društveni razvoj.

 • 29 srp 2014
  Novi projekt procjenjuje opasnost od mina u Hrvatskoj nakon katastrofalnih poplava

  U ranoj fazi projekta „Neposredna reakcija na poplave u Hrvatskoj 2014.“, UNDP je zajedno s partnerima napravio procjenu kako bi utvrdio postoji li potreba za žurnim ponovnim pregledom područja, markiranjem mina, prikupio informacija o opasnostima od mina te preporučio srednjoročne i dugoročne korake potrebne za oporavak.

 • 25 srp 2014
  Hrvatska na 47. mjestu prema globalnom indeksu društvenog razvoja

  Hrvatska je prema indeksu društvenog razvoja na 47. mjestu između 187 zemalja, što je svrstava u kategoriju zemalja „vrlo visokog društvenog razvoja“, navodi se u Izvješću o društvenom razvoju za 2014. godinu koji je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) predstavio ovaj tjedan u Tokiju.

 • 21 srp 2014
  Opskrba ruralnih krajeva Hrvatske električnom energijom iz obnovljivih izvora

  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, više od 2, 500 kućanstava u Hrvatskoj trenutno je bez električne energije, a procjenjuje se da se njih 50 posto nalazi u ruralnim krajevima. Obnovljiva energija može imati ključnu ulogu u dovođenju električne energije tim kućanstvima, kao što je vidljivo iz UNDP-ovog pilot projekta nazvanog „Opskrba udaljenih krajeva Hrvatske električnom energijom iz obnovljivih izvora“.

 • 14 srp 2014
  Nijedna zemlja nije izolirani otok: Nove energetske mogućnosti za Zapadni Balkan

  Regija jugoistočne Europe je po istraženim potencijalama u energiji vode, sunca, vjetra i biomase najbogatija regija u EU. Potencijali tih izvora se još uvijek nedovoljno koriste, pri čemu u energetskom miksu država iz regije, uz rijetke iznimke, i dalje prevladavaju fosilna goriva, u prvom redu energija dobivena iz termoelektrana na ugljen, naftu i lož ulje.

 • 04 srp 2014
  Stvaranje održive budućnosti uz zadruge

  Ovogodišnji Međunarodni dan zadruga obilježavamo u krizno doba. Ujedinjeni narodi rade na postavljanju temelja za uspjeh na tri glavna područja u 2015 godini: postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva; postizanje smislenog novog sporazuma o klimi; i usvajanje dugoročnog plana za uključujući održivi razvoj.

 • 04 lip 2014
  UNDP ulaže 30 milijuna kuna u hrvatske parkove

  Bolje upravljanje u 19 najvažnijih hrvatskih parkova bit će rezultat novog 5.4 milijuna dolara vrijednog projekta koji je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) predstavio 4. lipnja 2014. u Zagrebu. Projekt, poznat po imenu PARCS, provodit će se tijekom četiri godine u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, zahvaljujući darovnici Globalnog fonda za okoliša (GEF) u iznosu od 4,9 milijuna dolara i 500,000 dolara UNDP-a Hrvatska.

 • 29 svi 2014
  Pravda i potpora za žrtve seksualnog nasilja u ratu

  Nužnost pružanja pravde i podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu istaknuta je na regionalnoj konferenciji koja je okupila više od 120 vladinih dužnosnika i aktivista civilnog društva iz zemalja diljem jugoistočne Europe.

 • 14 tra 2014
  Novi zakon žrtvama ratnog seksualnog nasilja osigurava naknadu i pomoć

  Dvadeset godina je predugo vrijeme za čekanje – više od dva desetljeća nakon Domovinskog rata, krajnje je vrijeme da Hrvatska žrtvama ratnog silovanja i drugog seksualnog nasilja zajamči priznanje, status, naknadu i potporu.

 • 28 ožu 2014
  Albanija uči o hrvatskim iskustvima u području vladavine prava

  Visoka albanska delegacija predvođena zamjenikom ministra pravosuđa Idlirom Pecijem posjetila je Zagreb od 27. do 28. ožujka 2014. godine kako bi saznala više o hrvatskim iskustvima u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji u području vladavine prava. Glavna tema ovog dvodnevnog posjeta bilo je Poglavlje 23 pravne stečevine Europske unije koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava. Delegacija je osim zamjenika ministra uključivala još dvije sudionice, voditeljicu Odjela za europske integracije u Ministarstvu pravosuđa, Tetis Lubonju i direktoricu Pravosudne škole, Marjanu Semini.

 • 13 ožu 2014
  EU fondovi prilika za poboljšanje infrastrukture ruralnih zajednica u Hrvatskoj

  Europski fondovi mogu se koristiti za izgradnju novih sustava vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanja otpadnih voda u ruralnim zajednicama diljem Hrvatske. To je glavna poruka radionice organizirane u suradnji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 • 08 ožu 2014
  Ravnopravnost za žene je napredak za sve!

  Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena – Ravnopravnost za žene je napredak za sve – odražava jednostavnu istinu. Nijedna zemlja neće postići svoj potpuni potencijal ako njene stanovnice ne uživaju potpunu ravnopravnost. Kako se 2015. približava datum završetka Milenijskih razvojnih ciljeva, a kako se zaoštrava rasprava o sljedećim globalnim razvojnim ciljevima, postoji jak zamah za postizanje razvoja u jednakosti, uključujući i iskorjenjivanje rodne nejednakosti te osnaživanje žena i djevojaka.

 • 07 ožu 2014
  Turistički projekti financirani iz fondova EU prilika za razvoj nerazvijenih područja Hrvatske

  Potencijal turizma da služi kao motor zapošljavanja i rasta u manje razvijenim područjima Hrvatske bio je u središtu rasprave koja je održana 7. ožujka u sklopu radionice kojom se želio potaknuti interes za korištenje fondova Europske unije u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-Moslavačkoj županiji.