SubscribeSubscribe

Članci

 • Besplatne informatičke radionice za Rome u Kutini 27. lis 2015.

  Zajednica tehničke kulture Kutina, zajedno s Informatičkim klubom BIT započela je s provođenjem informatičkih radionica za Rome svih dobnih skupina u Kutini. Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UDNP) u Hrvatskoj pružio je pomoć oko nabave informatičke opreme, a opremu su donirali EPCSO Croatia i INA.

 • Plan za bolji svijet moguće je ostvariti samo partnerskom suradnjom koja kreće sada i uključuje sve 22. lis 2015.

  Dan Ujedinjenih naroda označava godišnjicu stupanja na snagu Povelje UN-a koju je davne 1045. godine usvojila 51 država. Povelja je donešena nakon Drugog svjetskog rata radi očuvanja svjetskog mira i sigurnosti, poboljšanja međunarodne suradnje i razvijanja prijateljskih odnosa među nacijama. Od tada je mnogo toga napravljeno, mnogo toga se promijenilo, a svijet se suočava s brojnim novim izazovima.

 • Parkovi Hrvatske – praktičan vodič za sve posjetitelje i zaljubljenike u prirodu 20. lis 2015.

  Brošura Parkovi Hrvatske, praktičan je vodič kroz zaštićena područja Hrvatske - osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode. Svaki je jedinstven po svojim prirodnim ljepotama i značajkama, ali i jednako vrijedan, o čemu govori i procjena od 2,7 milijuna posjetitelja koliko ih parkovi godišnje privuku.

 • Važan doprinos jugoistočne Europe svjetskom miru i sigurnosti 13. lis 2015.

  Regionalna platforma za reformu sigurnosnog sektora (RSSRP) predstavljena je dužnosnicima Europske unije i stručnoj javnosti 21. rujna 2015. u Bruxellesu. Događaj koji je organizirala Opća uprava za međunarodnu suradnju i razvoj (DG DEVCO), bio je povod za javno lansiranje platforme i podizanje svijesti o njenim prednostima među ključnim EU partnerima.

 • Medvednica – zelena planina koja čuva leđa milijunskom gradu 12. lis 2015.

  Medvednica je planina pobjednica u odolijevanju pritiscima urbanog okruženja koje je danas milijunsko. Zagreb je grad u koji se može ući kroz zaštićeno područje – Park prirode Medvednicu. Razloge dolaska na Medvednicu vremena su mijenjala. Nekoć su preko Medvednice zagorski težaci nosili plodove svog rada na zagrebački plac, dok je danas Medvednica odmorište i zeleni izvor snage svima, a ponajviše gradskim ljudima.

 • Budućnost ne pripada onima koji žele graditi zidove ili iskoristiti ljudske strahove 6. lis 2015.

  Migracije i tokovi izbjeglica su globalni izazov. Imamo odgovornost definirati jasan put naprijed vođeni međunarodnim pravom o izbjeglicama, ljudskim pravima i humanitarnim pravom. Agenda za održivi razvoj do 2030. postavlja ciljeve kako bi bolje iskoristili mogućnosti migracija. Moramo ih unaprijediti koristeći kreativnost, suosjećanje i hrabrost.

 • Solarni paneli za pet obitelji u Karlovačkoj županiji 2. lis 2015.

  Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj (UNDP). Cilj projekta je osigurati električnu energiju kućanstvima u ruralnim krajevima koja su udaljena od elektroenergetske mreže. Pilot projekt ugradnje solarnih sustava krenuo je u Karlovačkoj županiji, a u planu je da se nastavi i iduće godine.

 • Zelena javna nabava donosi uštede i štiti okoliš 1. lis 2015.

  Na okruglom stolu će se raspravljati o problemima koji stoje na putu uvođenja održive i zelene javne nabave, a kako bi se olakšali postupci s primjenom energetskih i okolišnih kriterija u dokumentaciji za nadmetanje te time potaknule promjene na tržištu i povećala konkurenost domaćih tvrtki.

 • Zdrava hrana sa Seljačke tržnice ima sve više poklonika 30. ruj 2015.

  U subotu, 26. rujna, proslavom druge godišnjice uspješnog rada Seljačke tržnice započeo je Tjedan poljoprivrednih gospodarstava Zadarske županije. Seljačka tržnica je zajednički projekt Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

 • Svjetski čelnici usvojili Ciljeve održivog razvoja 25. ruj 2015.

  Na konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju, održanoj 25. rujna 2015., više od 150 svjetskih čelnika usvojilo je novu Agendu 2030 za održivi razvoj, uključujući i Ciljeve održivog razvoja. Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) će podržati vlade diljem svijeta u ostvarivanju nove agende i njenom unapređenju sljedećih 15 godina.