Članci

Filter
Showing 1 - 20 of 233
 • 23 tra 2015
  Otvorene prijave za besplatnu Crowdfunding Academy

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i društveno poduzeće BRODOTO organiziraju Crowdfunding Academy te pozivaju udruge, zadruge, općine i gradove, start-up tvrtke, poduzetnike, obrtnike i sve građane sa zanimljivim i inovativnim projektima da se do 15. svibnja 2015. prijave za besplatne edukacije o crowdfundingu.

 • 13 tra 2015
  Analizom socijalnih naknada do veće učinkovitosti sustava socijalne zaštite

  Ministarstvo socijalne politike i mladih bilo je domaćin prve od tri planirane radionice namijenjene članovima Međusektorskog stručnog odbora projekta “Sinergijski socijalni sustav”. Projekt “Sinergijski socijalni sustav“ je s provedbom započeo 1. listopada 2014. godine u sklopu Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS 2007.- 2013., a provodi ga Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

 • 01 tra 2015
  Hrvatska do 2030. može otvoriti 80.000 novih 'zelenih' poslova

  UNDP u svojoj studiji Zeleni poslovi u Hrvatskoj procjenjuje kako Hrvatska do 2030. godine može otvoriti 80.000 novih radnih mjesta kroz ulaganja u obnovljive izvore energije.

 • 20 ožu 2015
  [Nova publikacija] Priroda Hrvatske - Riznica za bolju budućnost

  Istraživanje koje je provedeno 2013. godine u Hrvatskoj ukazalo je na veliku podršku javnosti očuvanju prirode (60 posto ispitanika izdvojilo je očuvanu prirodu kao najveću vrijednost Hrvatske), no također je ukazalo i na potrebu za daljnjom edukacijom na tu temu, što je i cilj ove publikacije.

 • 18 ožu 2015
  [Nova publikacija] Studija o vrednovanju usluga slatkovodnih ekosustava u Hrvatskoj

  Studija o vrednovanju usluga slatkovodnih ekosustava u Hrvatskoj provedena je s ciljem pružanja informacija o njihovoj važnosti za društvo, ne samo temeljem bioraznolikosti koju sadrže, već i drugih dobrobiti poput pitke vode, drva, riva, divljači, zaštite od poplava, stabiliziranja kruženja hranjivih tvari i ugljika, zadržavanja nanosa, ali i turističke i umjetničke inspiracije.

 • 11 ožu 2015
  'Doživi PARK' – tražimo najljepše fotografije nacionalnih parkova i parkova prirode Hrvatske

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj poziva sve zaljubljenike u prirodu i fotografiju da prijave svoje radove na foto natječaj 'Doživi PARK'. Zadanom temom želi se ukazati na jedinstven svijet hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, bogatstvo njihove bioraznolikosti te iznimnu prirodnu ljepotu i kulturnu baštinu.

 • 11 ožu 2015
  Trening za naručitelje u zelenoj javnoj nabavi

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj i Državna škola za javnu upravu organiziraju u petak, 27. ožujka 2015. godine jednodnevnu radionicu pod nazivom 'Alati za upravljanje zelenom javnom nabavom'.

 • 08 ožu 2015
  "Osnaživanjem žena osnažimo čovječanstvo"

  Danas je Međunarodni dan žena, koji se ove godine obilježava pod motom „Osnaživanje žena, osnaživanje čovječanstva – Zamislite takav svijet!“. Podržite poziv na ispunjavanje obećanja danih u Pekingu 20 godina ranije i stvaranju svijeta u kojem svaka žena i djevojčica ima priliku ostvariti svoj potencijal i u cijelosti uživati jednaka prava i status.

 • 05 ožu 2015
  Iz Tadžikistana s ljubavlju: Dnevnik samoukih domaćica

  Pilot projekt je dio programa SE4ALL – Istanbul Regional HUB, a provodi se uz suradnji UNDP-a Tadžikistan i UNDP Hrvatska te predstavlja pilot model za East2East razmjenu iskustava o energetskim održivim rješenjima između zemalja.

 • 26 vel 2015
  Prihvaćanje i promocija različitosti ključni za pomirenje

  Regionalni projekt ‘Mapiranje inicijativa za pomirenje u zemljama Zapadnog Balkana’ nastalih tijekom protekla dva desetljeća okupio je u Zagrebu niz predstavnika javnog i civilnog sektora koji se u svom radu bave ovim pitanjem.

 • 29 sij 2015
  Zelena struja u utičnicama grada Koprivnice

  Električna energija za sve javne zgrade se nabavlja putem javne nabave. U Koprivnici su napravili sve kako bi pri tome očuvali okoliš i bili energetski što učinkovitiji – od ove godine, struja za zgradu gradske uprave, još nekoliko javnih zgrada i javnu rasvjetu dolazi iz obnovljivih izvora energije.

 • 29 sij 2015
  Solarna energija za svjetliju budućnost ruralnih krajeva Hrvatske

  Kroz UNDP-ov projekt elektrifikacije kućanstava u ruralnim krajevima Hrvatske osigurat će se pristup električnoj energiji za prioritetna kućanstva i to putem samostalnih sustava koji koriste obnovljive izvore energije, bez spajanja na mrežu.

 • 02 sij 2015
  Suradnja na području obnovljivih izvora energije kao opcija za EU i Zapadni Balkan

  Samo smanjenjem administrativnih barijera, zemlje Zapadnog Balkana mogu premašiti svoje ciljeve za obnovljive izvore energije za 50 posto. Međutim, ako se nastavi sadašnja praksa, nijedna od zemalja neće dostići svoje ciljeve za udio obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Pokazuju to rezultati modeliranja pripremljeni u sklopu projekta BETTER, kojeg financira Intelligent Energy Europe (IEE) u suradnji s UNDP-om Hrvatska kao jednim od partnera u konzorciju.

 • 15 pro 2014
  Predstavljeno 87 projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske, prihvatljivih za financiranje iz EU fondova

  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj predstavili su danas u Zagrebu glavne rezultate projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja RH“. Projekt je trajao 15 mjeseci, a s provedbom je započeo u kolovozu 2013.

 • 12 pro 2014
  Šetnica Kanalom sv. Ante nominirana za najbolji lokalni EU projekt u Hrvatskoj

  Projekt turističke valorizacije šibenskog Kanala sv. Ante, kojeg su prije točno četiri godine pokrenuli Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Šibensko-kninska županija, nominiran je za najuspješniji lokalni EU projekt u Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2014.

 • 07 pro 2014
  Građani su odlučili: Želimo zeleni i zdravi grad

  Podrška javnom prijevozu i biciklistička infrastruktura, više poslova i recikliranje najvažnije su stvari za građane Zagreba. To su glavni rezultati ankete koja je uključila gotovo 350 sudionika, a provedena je u sklopu razvoja niskougljične vizije za grad Zagreba do 2050.

 • 01 pro 2014
  Zajedno protiv AIDS-a

  U Hrvatskoj je HIV pozitivno oko 1000 osoba, od čega je 250 oboljelih od AIDS-a, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca. S oko 80 novih slučajeva zaraze HIV-om godišnje, Hrvatska je i dalje zemlja niskog rizika od HIV/AIDS-a. Cilj je ukazati na važnost ranog otkrivanja HIV infekcije radi što uspješnijeg liječenja i daljnjeg sprječavanja širenja zaraze.

 • 21 stu 2014
  Edukacija i testiranje – najveći neprijatelji HIV-a

  Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, niz organizacija i institucija iz Republike Hrvatske uključujući i UN Tematsku skupinu za HIV/AIDS* pokrenuo je nacionalnu kampanju „Pobjeđuje znanje“ kako bi se ukazalo na važnost pravovremenog testiranja na HIV.

 • 14 stu 2014
  Grad bez ugljika – sretniji grad

  Na Savskom nasipu u Zagrebu nedavno su postavljene interaktivne skulpture bicikala na kojima građani mogu pedalirati i na taj način sami proizvesti struju za osvjetljavanje dijela nasipa.

 • 14 stu 2014
  Energetska sigurnost Hrvatske u rukama je njenih građana

  Dok EU i Hrvatska uvoze preko 30 posto potrebne energije iz Rusije, Njemačka izvozi isto toliko energije proizvedene iz obnovljivih izvora koji su u vlasništvu građana. Dok Kina zabranjuje korištenje ugljena, mora li hrvatska energetska budućnost ovisiti o fosilnim gorivima ili može doći iz sunca i vjetra kojeg imamo u izobilju i u našim je rukama?