Foto radionica spaja romske tinejdžere s ostalima

2013.07.09

Romska djevojčica, amaterska fotografkinja, rukuje se s poznatim fotografom Damirom Hoykom. Foto: Jadranko Begić

Sedmero osnovnoškolki iz 7. razreda Osnovne škole u Kuršancu pokraj Čakovca predstavile su danas u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu svoju 1. izložbu skupnih radova, pod nazivom Tu & tamo / Ici & là. Radi se o izložbi amaterskih fotografija romske i druge djece koja žive u dvije zajednice u naselju Kuršanec, ali se rijetko međusobno posjećuju i druže. Izložbu je organizirao Program UN-a za razvoj (UNDP), u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu. 

Izložba je dio projekta integracije romskog stanovništva u Međimurju, kojeg UNDP provodi uz financijsku podršku Instituta Otvoreno društvo. U sklopu projekta održavaju se radionice za mlade osobe romske i drugih nacionalnosti sa svrhom upoznavanja i poštivanja različitosti u Međimurskoj županiji. Kao dio istog projekta, UNDP surađuje i s lokalnim i državnim vlastima na poboljšanju prilika za obrazovanje i zapošljavanje Roma.

„Polako ali ustrajno, primjećujemo da ovi i slični napori pomažu razbijati predrasude i destruktivne stereotipe“ – kazala je prilikom otvaranja izložbe stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, Louisa Vinton. „Osim fotografske i video radionice za mlade, tu su još i dramska radionica, koju vodi naš Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje, glumac i kazališni redatelj Zijah Sokolović, te radionice o rodnoj ravnopravnosti i zdravom življenju. Svi sudionici naših aktivnosti za mlade iz Kuršanca danas su tu s nama, a većini, ako ne i svima njima, ovo je prvi put da su u Zagrebu.“

„Neke od ovih mladih fotografkinja dolaze iz romskih obitelji, a druge ne: međutim, sve žive u Kuršancu i na nekoliko mjeseci su odlučile sudjelovati u ovom projektu koji je predivna lekcija iz tolerancije“ – kazala je Michèle Boccoz, francuska veleposlanica u Hrvatskoj. „Izložba svjedoči o razmjenama pogleda, o vremenu provedenom zajedno, o otvorenosti prema drugima i njihovim razlikama, te im zahvaljujem što su nam ukazale čast da na zidovima Medijeteke ugostimo njihove fotografije.“

Svoje radove izložilo je sedam djevojaka: Jelena Balog, Maja Balog, Bojana Kalanjoš, Biljana Muršić, Emina Jurinić, Sara Strbad i Tamara Mulac. Kroz svoje fotografije, ove mlade umjetnice preispituju svoj identitet, pokazuju svoju okolinu, svakodnevicu, svoj pogled na ono što ih okružuje i što na njih utječe.

Fotografije su nastale tijekom foto i video radionice koja se ovog proljeća održavala u Obiteljskom centru u Kuršancu, pod vodstvom fotografa Jadranka Begića iz udruge Omnibus. Za potrebe ove radionice, tvrtka Sony Hrvatska osigurala je fotografsku opremu po dvostruko nižoj nabavnoj cijeni.

Izložba ostaje otvorena do kraja srpnja. Izložene fotografije mogu se vidjeti i na Flickru.