UNDP dogovara suradnju s gradonačelnikom Zagreba

12 kol 2013

imageGradonačelnik Zagreba Milan Bandić, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i predsjednik Udruge Roma „Ne boj se“ Madara Muhamed Zahirović


Teme razgovora su uključenost Roma, klimatske promjene, spremnost na prirodne katastrofe i fondovi EU-a

Gradonačelnik Zagreba i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton sastali su se u zagrebačkoj Gradskoj upravi kako bi razgovarali o projektima na kojima surađuju ili će surađivati u budućnosti. Razgovor je bio usmjeren na dobre primjere održivog razvoja u Zagrebu, koji bi se mogli primijeniti i drugdje putem UNDP-ove mreže, te na potencijalna nova područja suradnje, posebno vezano za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Projekt uključivanja Roma u društvo istaknut je kao uspješan primjer. „Socijalna uključenost jedan je od glavnih ciljeva UNDP-a. Za nas je odnos Grada Zagreba prema Romima pravi primjer socijalne uključenosti jedne manjinske grupe u zajednicu“- naglasila je Vinton. „Ovdje smo kako bi vam pomogli da svi ti odlični projekti budu prepoznati i financijski podržani od strane  fondova EU-a“. Vinton je ohrabrila Bandića u priključenju mreži europskih gradonačelnika koji podržavaju uključenje Roma kako bi razmijenili primjere dobre prakse.

„Zahvaljujući vašoj podršci puno smo na napravili na ovom području. Ali, kao što i sami znate, to su teme koje se nikad ne mogu apsolvirati do kraja. Uvjeren sam da zajedničkim radom neke stvari možemo riješiti još bolje“ – rekao je gradonačelnik Bandić.

Priznajući Gradu Zagrebu mnoge uspjehe, Vinton je ponudila partnerstvo UNDP-a u područjima gdje bi organizacijska potpora još uvijek mogla biti korisna. Navodeći da je UNDP upravo potpisao sporazum s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o pomoći  pri prikupljanju projektnih ideja u manje razvijenim hrvatskim županijama, Vinton je Gradu ponudila UNDP-ovu pomoć u pripremi projekata za strukturne fondove EU-a. Vinton je također zahvalila gradonačelniku na doprinosu u pružanju veće potpore i odgovarajuće javne infrastrukture osobama s invaliditetom, naglašavajući da je UNDP jedan od mnogih partnera koji podržavaju deinstitucionalizaciju štićenika zagrebačkog Centra za autizam.

Predstavnici gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama zahvalili su UNDP-u na potpori u osiguranju prsluka za spašavanje i druge opreme za spašavanje tijekom teških poplava u lipnju 2013. u Osječko-baranjskoj županiji i Vukovaru. Vinton je napomenula kako je UNDP razgovarao s Gradom o mogućem sudjelovanju u Platformi hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa.

Ovaj napor je poduzet radi poboljšanja koordinacije na lokalnoj razini u prevenciji i odgovoru na katastrofe.

Osvrčući se na UNDP-ovu dugu povijest rada u područjima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energeije, Vinton je zahvalila gradonačelniku na uključenju Zagreba u pripremu UNDP-ovog projekta „Strategija niskougljičnog razvoja“, kojeg je financirala EU, kao dijelu europskog konzorcija niskougljičnih gradova koji uključuju još i gradove Barcelonu, Kopenhagen/Malmö, Istanbul, Lisabon, Litomerice, Milan/Turin, Offenburg i Zürich. Ideja projekta je razvoj planova koji bi omogućili gradovima da postanu „niskougljični gradovi“ do 2050.

Sastanak je zaključen dogovorom o nastavku konkretnih razgovora o suradnji na radnoj razini.