Energetski nezavisni otoci s nultom emisijom CO2

17 lis 2013

imageEnergetska zadruga pučinske vjetroelektrane Middelgrunden u Danskoj./UN Photo: Eskinder Debebe
Otok Krk domaćin je međunarodne konferencije o obnovljivoj energiji u suvlasništu građana

Na koji se način hrvatski otoci mogu okrenuti obnovljivim izvorima energije, kako aktivno uključiti građane u suvlasništvo nad njima, te kako kapital u vidu očuvane prirode iskoristi u svrhu turističke promocije, stvaranje novih poslova i razvoj lokalne ekonomije, teme su trodnevne međunarodne konferencije 100% obnovljiva energija na otocima - važnost uključivanja građana kroz energetske zadruge, koja se od 17. – 19. listopada održava u gradu Krku, na otoku Krku. Konferenciju su organizirali Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u suradnji s njemačkom zakladom Heinrich Böll, firmom Ponikve d.o.o. i Energetskom zadrugom Otok Krk, te uz podršku europskog projekta RESCOOP 20-20-20.  

 

Sve više otoka i lokalnih zajednica kreće prema ideji da svoje energetske potrebe u cjelosti ostvare iz obnovljivih izvora. Dosadašnja iskustva potvrđuju kako to pridonosi lokalnoj ekonomiji i stvaranju novih poslova, energetskoj, a kasnije i ekonomskoj neovisnosti, te razvoju turizma kroz zeleno brendiranje. Otoci i ruralni krajevi, koji se suočavaju sa iseljavanjem, na ovaj način uspijevaju čak i preokrenuti trend iseljavanja. Uvođenjem novih i inovativnih tehnologija privlače mlade i obrazovane ljude, a time dobivaju i dodatnu priliku za razvoj. Cilj konferencije je međunarodna razmjena znanja i iskustava sličnih inicijativa.

 

„Kao prvi na Jadranu, ali i cijelom Mediteranu, Krk ima realnu mogućnost da do 2030. godine postane otokom koji u atmosferu ne ispušta štetne plinove“ - rekao je Zdenko Kirinčić iz udruge Eko otok Krk. „Da stanovnici Krka misle ozbiljno potvrđuje i Energetska zadruga, prva u Hrvatskoj koja je na otoku Krku osnovana u srpnju 2012. godine. Zadrugu smo osnovali s osnovnim ciljem – educirati stanovnike i poduzetnike s područja otoka Krka i uključiti ih u korištenje obnovljivih izvora energije“ – zaključio je Kirinčić, naglašavajući da ono što se događa na Krku može biti primjer i za ostale.

 

Naglasak prvog dana konferencije je na radionici kojoj će prisustvovati desetak energetskih zadruga iz Hrvatske. Članovi energetskih zadruga udružuju se s namjerom da sami ulažu u obnovljive izvore energije - bila to biomasa (na primjer zamjena lož ulja otpadnim drvetom ili kominom); ulaganje u sunčane elektrane (ili svaki član zadruge posebno na svoj krov ili zajednička investicija, primjerice na krovu neke škole); ulaganje u bioplinska postrojenja (što je posebno zanimljivo za vlasnike farmi, jer se na ovaj način okolišno prihvatljivo zbrinjava gnoj) i slično. Kao razlog udruživanja, energetske zadruge u Europi ističu kako je energija previše važna da bi isključivo političari odlučivali gdje će se i što graditi. Energetske zadruge omogućavaju da se inicijative odviju „odozdo prema gore“. Na taj način građani su ti koji investiraju u obnovljive izvore, sami ili u suradnji s vanjskim investitorima kojima su jaka spona na lokalnoj razini. 

 

U nastavku konferencije predstavit će se otok Eigg iz Škotske koji je prvi 100% energetski obnovljivi otok, zatim otok El Hierro u Španjolskoj gdje su instalirane vjetroelektrana i reverzibilne hidroelektrane koje višak energije spremaju u rezervoare vode koja proizvodi električnu energiju kad nema vjetra. Drugi otoci koji će predstaviti svoje aktivnosti su Sifnos u Grčkoj, Mallorca i Menorca u Španjolskoj, te slične inicijative u Hrvatskoj od kojih će Krk kao domaćin cijelog događaja, predstaviti svoju strategiju nulte emisije CO2. Također, predstavit će se postojeće energetske zadruge kao što je pučinska vjetroelektrana Middelgrunden u Danskoj koja je mobilizirala 10,000 građana da postanu njeni suvlasnici, kao i iskustva iz njemačkog grada Schönaua gdje je preko 50,000 ljudi otkupilo svoju gradsku električnu mrežu.

 

Detaljnije u programu konferencije.
Izvještaj s Krka
Energetska neovisnost hrvatskih otoka - san ili stvarnost?

Sastavili: Robert Pašičko, Mak Đukan i Mislav Kirac (UNDP Hrvatska)

Prezentacije s konferencije
 • EU fondovi - prilike za energetske zadruge (B. Pavlin) Hrvatski
 • Urbani nacionalni planovi ublažavanja klimatskih promjena (D. Carrington) Hrvatski
 • Sifnos kao model građanskog sudjelovanja u razvoju lokalnih OIE (D. Knapen) Hrvatski
 • Poslovni modeli energetskih zadruga (D. Brničević) Hrvatski
 • Energetske zadruge u Danskoj (E. Christiansen) Hrvatski
 • Tehnički aspekti razvoja otoka sa 100% obnovljivim izvorima energije (G. Krajačić) Hrvatski
 • Zakonski okvir za razvoj zadruga u RH (I. Stanojević) Hrvatski
 • Otok Eigg u Škotskoj (L. Mitchell) Hrvatski
 • Otok Eigg - Zeleni otok u malom (slike) English
 • Energetska zadruga Energy4All (P. Phare) Hrvatski
 • Projekt razvoja energetskih zadruga u RH (R. Pašičko) Hrvatski
 • Otok El Hierro u Španjolskoj (S. Suárez) Hrvatski
 • Strategija nulte emisije za otok Krk (S.S. Jurković) Hrvatski
 • Priča o Schönau, Njemačka (T. Gaudian) Hrvatski
 • Zakonski okvir za obavljanje energetskih aktivnosti u RH (Zmijarević/Pašičko) Hrvatski