Hrvatski policijski službenici savjetuju kolege iz Srbije o pristupanju EU

31 lis 2013

imageFOTO: MUP

Visoko izaslanstvo srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova posjetilo je Zagreb od 30. do 31. listopada 2013. kako bi učilo o hrvatskom iskustvu u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniiji (EU) u području vladavine prava.


U središtu pozornosti bilo je Poglavlje 24 pravne stečevine Europske unije (acquis communautaire), koje pokriva pitanja pravde, slobode i sigurnosti. Radionica, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u suradnji s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova i Centrom izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, osmišljena je kako bi se razmijenile lekcije naučene tijekom hrvatskog osmogodišnjeg procesa pristupanja EU. To je dio šireg programa UNDP-a čiji je cilj podijeliti iskustvo Hrvatske u pristupanju EU s drugim zemljama u regiji.


„Zahtjevi za pristupanje EU postaju sve teži sa svakim krugom proširenja, a najstroži su oni koji se odnose na poglavlja posvećena vladavini prava,“ rekla je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a pozdravljajući izaslanstvo. „To stavlja teški teret na Ministarstvo unutarnjih poslova.“ Hrvatska se suočila s nekim od svojih najvećih izazova u Poglavljima 23 i 24, a srbijanski put bit će još teži sada kada je jasno da će svi pregovori započeti i završiti s tim poglavljima, složio se pomoćnik hrvatskog ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin. On i zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec ponudili su hrvatsku punu potporu Srbiji u procesu pristupanja EU.


Izaslanstvo se sastojalo od 15 srpskih dužnosnika odgovornih za pregovore o Poglavlju 24, uključujući Zorana Golubovića, savjetnika ravnatelja policije i Bogoljuba Živkovića, pomoćnika glavnog ravnatelja policije. Izlaganja održana tijekom studijskog posjeta bila su usmjerena na iskustva hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva u sljedećim područjima: služba za unutarnju kontrolu, vanjske granice i Schengen, azili i migracija, organizirani kriminal i korupcija, terorizam te borba protiv zlouporaba droga. Hrvatski predstavnici bili su Mladen Pemper koji je govorio o terorizmu, Dalibor Jurić o policijskoj suradnji te Krešimir Sikavica i Nataša Đurović koji su govorili o organiziranom kriminalu i korupciji.


Posjet se nastavlja na rad višeg UNDP-ovog regionalnog savjetnika za vladavinu prava, Filipa Dragovića (prijašnji savjetnik hrvatskog ministra unutarnjih poslova), koji je održao inicijalne razgovore sa srbijanskim kolegama tijekom rujna u Beogradu. EU je odlučila u lipnju 2013. otvoriti pregovore o pristupanju Srbije, a eksplanatorni - screening proces (pregled statusa Srbije u odnosu na pravnu stečevinu poglavlje po poglavlje) je dovršen.

Studijski posjet Zagrebu podudarao se s pripremama za bilateralni screening proces za Poglavlje 24.  Sljedeći mjeseci bit će iznimno radni za Srbiju jer će ove aktivnosti pratiti usvajanje pregovaračkog okvira o pristupanju od strane Europske komisije, kao i održavanje prve međuvladine konferencije najkasnije u siječnju 2014.


U suradnji s hrvatskim partnerima, UNDP i dalje namjerava podupirati napore Srbije u pristupanju EU.