Izvješće UNDP-a o ruralnom razvoju: Kako najbolje iskoristiti članstvo u EU za ruralna područja Hrvatske

09 stu 2013

imageSelo Ajderovac u Lici. Solarna energija rješenje je za teško pristupačna, ruralna područja Hrvatske.

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) predstavit će svoje izvješće Plodno tlo za razvoj - Kako najbolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za ruralna područja Hrvatske u subotu, 9. studenog, u IMPACT centru u Zadru, od 11:00 do 12:30 sati. Događanje će se odvijati pd pokroviteljstvom i uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Izvješće je rezultat rada nezavisnih stručnjaka i bavi se problemima koji trenutno opterećuju ruralne zajednice u Hrvatskoj te mogućnostima za poboljšanje izgleda tih zajednica koje pruža članstvo u Europskoj uniji i pristup njenim specijaliziranim fondovima. Izvješće upozorava na činjenicu da bi, bez promjene smjera, Hrvatska mogla propustiti priliku koju joj nudi članstvo u Uniji kad je riječ o nadvladavanju razvojnog raskoraka u ruralnim područjima, poboljšanju životnih uvjeta i prilikama za stvaranje radnih mjesta.

U predstavljanju će sudjelovati predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, zadarski župan Stipe Zrilić, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković. Predstavnici ključnih tijela državne uprave, posebno Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, pozvani su da sudjeluju u raspravi.

Glavne nalaze Izvješća predstavit će njegovi autori: samostalna konzultantica Delia Meth-Cohn i Miroslav Božić, dugogodišnji pomoćnik ministra poljoprivrede (od 1997. do 2012.) i voditelj radne skupine za poljoprivredu u sklopu hrvatskih pristupnih pregovora s EU. Uslijedit će rasprava u koju će biti uključeni uzvanici iz redova poduzetnika, članova LAG-ova, predstavnika županije i lokalne uprave, razvojnih agencija, nadležnih ministarstava i ostalih.   

Kako bi stekao uvid u situaciju na terenu, tijekom svog boravka u Zadru Predsjednik će posjetiti Seljačku tržnicu koju su pokrenuli Zadarska županija i UNDP. Svoje proizvode na tržnici izložit će 24 proizvođača koji kupcima nude sezonske, domaće proizvode s područja Županije. Mnogi od proizvođača pohađali su strukovna osposobljavanja, primjerice za pčelare, u organizaciji Zadarske županije te uz podršku UNDP-a.

Predsjednik će također obići i nekoliko uspješnih razvojnih inicijativa u ruralnim područjima Zadarske županije, poput poljoprivredne zadruge Maraška Tinj, važnog dobavljača višnje maraske za zadarsku tvrtku Maraska d.d.; i poljoprivredne zadruge MasVin iz Polače, koja je sa svojih 60 hektara zemljišta najveći ekološki uzgajivač vinove loze i maslina u Dalmaciji, proizvođač nagrađivanog vina i maslinovog ulja, kao i svježih i sušenih smokava. Razgovarat će s vodećim lokalnim poljoprivrednicima i iz prve ruke čuti koji su gorući izazovi s kojima se suočavaju.

Detaljnije informacije u programu događanja.

NAPOMENA: Molimo predstavnike medija da u Impact centar dođu u 10:30 sati.
Sve točke predsjednikovog posjeta otvorene su za medije.


U fokusu
Plodno tlo za razvoj

Kako najbolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za ruralna područja Hrvatske