Osnovna škola u Hrvatskoj traži energetsku nezavisnost kroz crowdfunding

2013.12.02

Energyindependentschool from Energy cooperatives Croatia on Vimeo.

OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšića okreće se solarnoj energiji i poziva građane
iz Hrvatske i svijeta na donacije

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Energetska zadruga Kaštela pokrenuli su crowdfunding kampanju 3. prosinca 2013. radi prikupljanja donacija za izgradnju solarne elektrane u Osnovnoj školi Ostrog u sunčanom dalmatinskom priobalnom gradiću Kaštel Lukšiću. Škola je već poznata po botaničkom vrtu o kojem se brine učenička ekološka zadruga. Njeni učenici i nastavnici sada žele postati prva energetski nezavisna škola u Hrvatskoj. Novac prikupljen kroz crowdfunding kampanju iskoristit će se za instalaciju solarnih panela na krovu škole. Troškovi ugradnje nove solarne elektrane iznose 100.000 HRK. Škola se nada da će barem polovicu iznosa, oko 50.000 HRK (10.000 USD) prikupiti kroz donacije građana putem interneta.

Kampanja predstavlja doprinos UNDP-a Hrvatska inicijativi #GivingTuesday, danu koji slavi i potiče dobrotvorna davanja, volontiranje i filantropiju diljem svijeta. Kampanja je postavljena na Indiegogo crowdfunding platformi. Pokretanje kampanje javno su najavili predstavnici UNDP-a i članovi Energetske zadruge Kaštela u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. 

Osnovna škola Ostrog već je korisnik solarne energije kao dio programa Solarni suncokreti koji su pokrenuli Hrvatski Telekom i UNDP. Solarni suncokreti su mali solarni trekeri koji prate kretanje sunca tijekom dana. U sklopu programa, deset solarnih suncokreta je instalirano u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske kako bi se učenike educiralo o obnovljivim izvorima energije te kako bi se uštedio određen dio novca. 

Škola je izabrala solarnu energiju kao svoju obnovljivu opciju zahvaljujući svom sunčanom položaju i nedavnim promjenama tarifnog sustava, koji od 2014. nudi posebne kvote od 2 MW za izgradnju solarnih elektrana na zgradama u vlasništvu gradova i županija. 

Ako se prikupi dovoljna količina sredstava, ona će se iskoristiti za financiranje drugih mjera energetske efikasnosti, uključujući ugradnju bolje rasvjete te izolaciju krovišta i vanjske ovojnice zgrade. Kupnja bolje opreme i nastavnih pomagala također je u planu, kako bi učenici naučili više o zelenim tehnologijama, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti. 

Osim doprinosa online putem Indiegogo stranice, donatori također mogu doprinijeti uplatama na bankovni račun škole: 

HR8123400091110051348 (Privredna banka Zagreb)
Osnovna škola Ostrog
Put sv. Lovre 2
21215 Kaštel Lukšić
Opis plaćanja: Energetski neovisna Osnovna škola Ostrog (navesti datum uplate) 

Sve informacije o projektu energetski nezavisne OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću bit će dostupne na internet stranicama: www.indiegogo.com/projects/energy-independent-school te www.energetskezadruge.hr

Napredak kampanje možete pratiti već sada na Facebook stranicama: Energetskezadruge i Energetska zadruga Kaštela.

                                                          ***

Energetske zadruge su udruženja lokalnih aktera (pojedinaca, kompanija, javnih ustanova, lokalnih samouprava itd.) koji zajedno razvijaju projekte obnovljivih izvora energije. Zajedničkim ulaganjem smanjuje se rizik investicije i dijeli se dobit od projekta. Energetske zadruge promiču demokratski način odlučivanja o energetskim pitanjima. Cilj takvih zadruga je promovirati obnovljive izvore energije u vlasništvu lokalnih zajednica. Dobit od poslovanja se dijeli među članovima zadruga i dijelom vraća i ulaže u razvoj zajednice.

 

Crowdfunding predstavlja alternativni način prikupljanja sredstava putem interneta, u obliku velikog broj malih donacija iz čitavog svijeta. Postoji više modela crowdfundinga, međutim Indiegogo je platforma bazirana na nagradama, koje variraju ovisno o veličini uplaćenih sredstava. Ovim putem je u svijetu financirano oko 100 000 projekata.