Kampanja Živim život bez nasilja osvojila nagradu Europske unije

2013.12.13

FOTO: Prvonagrađeni likovni rad učenika 6. razreda OŠ Pećine iz Rijeke na temu borbe protiv nasilja, iz 2010. godine.


Vilnius (Litva), 13. prosinca 2013.
– Hrvatska kampanja Živim život bez nasilja osvojila je 'Europsku nagradu za prevenciju kriminaliteta' kao najbolji projekt primarne prevencije u Europskoj uniji u 2013. Nagrada je dodijeljena u Vilniusu, Litvi, a hrvatski projekt izabran je kao najbolji između 18 prijavljenih. Živim život bez nasilja je zajednički program hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Usmjeren je na prevenciju nasilja nad ženama, obiteljskog i vršnjačkog nasilja te izgradnju kulture nenasilja, posebno među mladim ljudima. 

Javna kampanja Živim život bez nasilja pokrenuta je 25. studenoga 2010. kako bi se obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Cilj preventivnih aktivnosti bio je osvijestiti javnost o problematici nasilja te potaknuti građane, posebno žrtve, da prijave obiteljsko nasilje. 

Projekt je od tada proširen i na prevenciju drugih oblika nasilja – većinom nasilja u obitelji, ali i vršnjačkog nasilja – te je namijenjen djeci i mladim tinejdžerima između 13 i 14 godina. 

Mnoge javne osobe podržale su ovu kampanju, uključujući hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, umjetnika Zijaha Sokolovića, glumca i redatelja koji je imenovan UNDP-ovim Ambasadorom dobre volje za toleranciju i nenasilje; glazbenika Matiju Dedića i Apokalipso band, poznate sportaše, pjevače, novinare. 

Ova kampanja uključuju tri komponente: interaktivne radionice u školama; konceptualne umjetničke programe uključujući predstavu Zijaha Sokolovića “Nasilje, za nasilje nema opravdanja”; te interaktivne rasprave mladih u policijskim prostorijama. Gotovo 60,000 učenika do sada je sudjelovalo u 1,500 predavanja održanih u 500 javnih škola. Aktivnosti kampanje također su redovno predstavljane putem Živim život bez nasilja Facebook stranice, koja je prikupila gotovo 5.000 lajkova. 

Kroz ove tri međusobno povezane komponente, djeca stječu znanje o uzrocima i posljedicama nasilja, kao i o potrebnim koracima koje treba poduzeti kada se dogodi nasilje te su ohrabreni da odaberu odgovarajuće reakcije na incidente kako bi stvorili vlastite veze s pojedincima, prijateljima i cjelokupnim okruženjem, putem osobnog nenasilnog angažmana. 

Budući da je to faza razvoja mladih kada se njihov identitet u potpunosti oblikuje, usađen je pozitivan stav u društvu i konstruktivan pristup rješavanju problema nasilj. Policija je uključena u svaki dio projekta, u suradnji s UNDP-om, organizacijama civilnog društva, umjetnicima i lokalnom zajednicom, kako bi se stvorilo sigurnije okruženje i zajednica koja brine.