Budućnost ruralnih krajeva ovisi o kvaliteti korištenja fondova EU-a

2013.12.16

FOTO: UNDP

Informativnom radionicom u Sisku nastavljen proces prikupljanja projektnih ideja za fondove EU 

SISAK, 16. prosinca 2013.
– U Županijskoj gospodarskoj komori u Sisku održana je informativna radionica „Strukturni i investicijski fondovi EU kao mehanizam cjelovitog razvoja u hrvatskim općinama, gradovima i županijama“. Sudionici radionice iz civilnog, javnog i privatnog sektora obaviješteni su o mjerama i mogućnostima za financiranje iz fondova EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Radionice su zamišljene kao jedan od početnih koraka uključivanja i povezivanja sva tri sektora u proces izrade projektnih ideja važnih za područje Sisačko-moslavačke županije.

Radionica je rezultat suradnje Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u sklopu projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU-a: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske“ (tzv. „Lovci na projekte“), za područje Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. U okviru projekta već je održano oko stotinjak sastanaka s javnim sektorom, a informativne radionice su sljedeća faza projekta.

„Budućnost ruralnih krajeva uvelike ovisi o kvaliteti korištenja fondova EU-a“ – kazao je u uvodnom obraćanju Venko Ćurlin, pomoćnik ministra. „Potrebno je poboljšati pristup osmišljavanju i vođenju projekata kako bi se omogućila bolja kvaliteta života u najslabije razvijenim područjima.“

„Uloga UNDP-a je da pomogne u prepoznavanju i oblikovanju ideja za razvojne projekte koji bi doprinijeli gospodarskom rastu i zapošljavanju“, izjavio je Vitalie Vremis, zamjenik stalne predstavnice UNDP-a u Hrvatskoj. „Međutim, treba naglasiti da stvaranje legitimnih projektnih ideja i prijedloga ima uporište isključivo u potrebama, iskustvima i znanju stanovništva koje u ovim područjima živi i radi. O njihovom aktivnom uključivanju ovisi uspjeh svih nas u priči o strukturnim fondovima EU.“

Projekt također uključuje izdvojeno savjetovanje o najnaprednijim projektnim idejama u tzv. „projektnim klinikama“, osiguravanje kompromisa među uključenim dionicima, te podršku pri ostvarivanju partnerstva među korisnicima u samoj provedbi projekata. Također, načelo provedbe svih aktivnosti podrazumijeva prijenos znanja i podizanje kapaciteta svih uključenih strana iz javnog i privatnog sektora, na lokalnoj i regionalnoj razini, za identificiranje, razvitak i provedbu projektnih prijedloga za korištenje fondova EU-a u budućnosti.

Ovaj projekt otvara put prema uključivanju svih važnih dionika i korištenju njihove inovativnosti i kreativnosti u razvoju vlastitih županija. S druge strane, dokumentirani proces stvaranja projektnih ideja, te standardizirani obrasci i metode za prikupljanje projektnih ideja, koji dionicima ostaju nakon projekta, u budućnosti mogu poslužiti kao odskočna daska za unaprjeđenje upravljanja vlastitim područjima.

Nakon radionice u Sisku, sutra, u utorak 17. prosinca, s početkom u 9:00 sati ista radionica održat će se i u Gospiću, u prostorijama Kulturno-informacijskog centra (Budačka 12). Program radionice u Gospiću dostupan je na linku.

Početkom 2014. godine još jedna radionica održat će se i u Karlovcu.