Hrvatske institucije za smanjenje rizika od katastrofa prepoznale UNDP-ovu podršku

2014.01.22

FOTO: DUZS/ARHIVA


ZAGREB, 22. siječnja 2014.
– Potreba za pripremom na prijetnje prouzrokovane klimatskim promjenama bila je u središtu pozornosti na događaju održanom u sjedištu Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) 22. siječnja 2014. povodom zatvaranja projekta za smanjenje rizika od katastrofa kojeg je proveo Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Projekt čiji je cilj bio pomoći Hrvatskoj da poboljša svoj odgovor na prirodne katastrofe bio je potaknut do tada nezabilježenim snježnim padalinama koje su opustošile dalmatinsku obalu 2012. te naglasile prijetnju koju predstavljaju sve učestaliji ekstremni vremenski događaji što je jedna od posljedica klimatskih promjena.

„Pritisak na Državnu upravu za zaštitu i spašavanje dramatično se povećao posljednjih nekoliko godina, a kako se utjecaj klimatskih promjena sve više osjeća u ekstremnim vremenskim prilikama, čini se da posao može biti samo teži,“ rekla je stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton. „Trebamo se samo prisjetiti da je prije dvije godine, gotovo u isto ovo vrijeme, DUZS jurio odgovoriti na neviđen snijeg na dalmatinskoj obali, dok se ove godine suočavamo sa suprotnom prijetnjom – tjednima i tjednima neuobičajeno toplog vremena.“

Ovaj projekt je nastavak uspješne dugogodišnje suradnje između UNDP-a i DUZS-a na području smanjenja rizika od katastrofa. U prvom redu bio je usmjeren na jačanje kapaciteta hrvatskih nacionalnih i lokalnih vlasti pružanjem tehničke pomoći (analiza stanja, izvješća o procjeni potreba i planiranje ranog oporavka) kako bi se poboljšala učinkovitost postojećih državnih službi na svim razinama, posebno multi-sektorsko planiranje ranog oporavka na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Jadran Perinić, ravnatelj DUZS-a, nazvao je višegodišnju suradnju između UNDP-a i DUZS-a „odrazom zajedničkog razumijevanja i dobre volje“. Kao znak priznanja za dobru suradnju, Perinić je uručio zahvalnicu Vinton. 

Među aktivnostima u ovom području, UNDP je radio s lokalnim dužnosnicima i društvenim skupinama kako bi pomogao uspostaviti mrežu praktičara za smanjenje rizika od katastrofa, što je vodilo stvaranju Platforme gradova i županija za smanjenje rizika od katastrofa. Svrha ove platforme je povezati sve relavantne dionike na području smanjenja rizika od katastrofa na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini (ako je potrebno). Osim toga, između UNDP-a i DUZS-a potpisan je Memorandum o suglasnosti o strateškom partnerstvu kako bi se ostvario zajednički nastup po pitanjuna sve aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa od obostranog interesa u Republici Hrvatskoj.

Zajedničke aktivnosti usmjerit će se na pripremu prijedloga za financiranje od strane Europske unije, koja kao i UNDP drži smanjenje rizika od katastrofa prioritetnim ciljem.
Među posljednjim aktivnostima koje je UNDP proveo u Hrvatskoj kako bi pomogao odgovoriti na prirodne katastrofe bilo je partnerstvo s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba na dostavi prijenosnih kemijskih WC-a i 100 prsluka za spašavanje, ugroženim područjima u Slavoniji u lipnju 2013., kada su poplavne vode na Dunavu narasle do rekordnih razina. Jedan dio prsluka za spašavanje poslan je i u Vukovar.