Zadruge dale zamah obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj

2014.02.06

FOTO: VJETRENJAČE U HRVATSKOJ

UNDP podržava energetske zadruge kao pokretače održivog razvoja

Energetske zadruge ne samo da su idealan alat za promociju obnovljivih izvora energije, nego mogu i okupiti lokalne zajednice oko održivog pristupa zapošljavanju i rastu. Ovo je bio glavni zaključak sastanka kojeg je 6. veljače u Zagrebu organizirao Program Ujedinjenih naroda za razvoj kako bi obilježio završetak projekta „Pokretanje energetskih zadruga u Hrvatskoj“ koji je u jednoj godini pomogao osnovati deset energetskih zadruga i popularizirao koncept kolektivne akcije u području zelene energije.

„Uspjeh prvih energetskih zadruga pokazat će da one mogu biti lideri održivog razvoja na lokalnoj razini kroz stvaranje radnih mjesta i opskrbu obnovljivom energijom“, rekao je Robert Pašičko, UNDP-ov stručnjak za razvoj projekata. 

Deset energetskih zadruga je još uvijek u ranoj fazi razvoja te je prerano procijeniti njihov utjecaj. No, glavni cilj projekta je bio osvijestiti građane o energetskim zadrugama i stvoriti uvjete za njihov procvat. UNDP je s partnerima u projektu u tu svrhu pokrenuo web stranicu - www.energetskezadruge.hr – osmišljenu kako bi upoznao javnost s konceptom energetskih zadruga i koja bi služila kao izvor informacija budućim i sadašnjim zadrugarima. U suradnji sa Zakladom Heinrich Böll Stiftung, UNDP je izdao i priručnik, temeljen na znanju stečenom tijekom projekta, koji korak po korak objašnjava kako osnovati energetsku zadrugu te daje pregled dobrih primjera iz prakse u Hrvatskoj i inozemstvu.

Također, u sklopu projekta održano je 15 seminara o energetskim zadrugama diljem Hrvatske. Cilj seminara bio je upoznati lokalne zajednice s konceptom energetskih zadruga i poslovnim modelima na kojima su zasnovane te pokazati uspješne primjere energetskih zadruga. Prezentiran je širok raspon primjene obnovljivih izvora energije, poput sunca, vjetra, komine maslina i bioplina. 

Također su podijeljena iskustva o najboljim europskim praksama. UNDP-ova tijesna suradnja s RESCOOP-om, inicijativom koju je pokrenula Federacija skupina i zadruga građana za obnovljivu energiju u Europi, rezultirala je studijskim posjetom hrvatskih stručnjaka za lokalni razvoj i društveno poduzetništvo Belgiji i Danskoj i konferencijom koja je okupila međunarodne stručnjake na otoku Krku kako bi analizirali primjere uspješnih energetskih zadruga i istražili koncepte energetski neovisnih otoka. 

Izravna podrška energetskim zadrugama je bila još jedna komponenta programa. Devet zadruga se prijavilo na UNDP-ov natječaj za tehničku pomoć, a četiri zadruge s potpuno različitim idejama za investiranje u obnovljive izvore energije ili postizanje energetske efikasnosti izabrane su kao pobjednici: „Kapela“ usmjerena na prikupljanje biomase, „Ban Union“ s fotonaponskim sustavom i kogeneracijom na biomasu za preradu poljoprivrednih proizvoda, „Otok Krk“ s ciljem postizanja elektromobilnosti na otoku i „Kaštela“. Tim zadrugama pomoglo se u analizi njihovog potencijala, pregledu dokumentacije i povezivanju s lokalnim dionicima. Posebnu pažnju UNDP je posvetio energetskoj zadruzi „Kaštela“ kojoj je pomogao i prikupiti sredstva (uključujući crowdfunding) za financiranje napora da Osnovna škola Ostrog postane prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj. 

Iskustva dobivena projektom rezultirala su brojnim preporukama, posebno u vezi izmjena postojećeg zakonodavstva o obnovljivim izvorima energije, koje UNDP planira uskoro podijeliti s nadležnim ministarstvima. Te preporuke osmišljene su kako bi se omogućilo energetskim zadrugama u Hrvatskoj da postanu konkurentne i djeluju na istoj razini kao zadruge u Danskoj, Njemačkoj i Španjolskoj, koje su postavile standard za zemlje članice Europske unije. 

U provedbi projekta sudjelovali su i brojni partneri: Zaklada Heinrich Boell Stiftung, Zelena akcija, Hrvatski savez zadruga, DOOR, LAG „Vallis Colapis“, Energetska zadruga „Otok Krk“, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE), Održiva alternativa zajednici (O.A.Z.A.), Reduco Energo j.d.o.o., portal ZelenaEnergija.org, CEDRA Čakovec – Centar za eko-društveni razvoj.