Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

2014.02.14

Zagreb, 14. veljače 2014. – Aktivisti u Hrvatskoj ponovno su se oduševljeno pridružili godišnjem plesnom ustanku One Billion Rising (Milijarda ustaje), koji je globalno organiziran 14. veljače 2014. u sklopu V-Day pokreta predvođenog dramtičarkom Eve Ensler za borbu protiv nasilja nad ženama. Tema ovogodišnjeg plesnog okupljanja bila je Rise for Justice (Ustanimo za pravdu), s naglaskom na nedostatak institucionalne podrške za borbu protiv nasilja nad ženama. Sve u svemu, ovogodišnja kampanja potaknula je organiziranje više tisuća događaja u 200 zemalja. 

Mnogi poznati hrvatski glazbenici, umjetnici i političari poduprli su kampanju. Glavnom događaju u Zagrebu prisustvovali su predsjednik Ivo Jospović, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te glazbene grupe Elemental, Le Zbor i drugi. Protesti su organizirani i u Splitu, Puli, Slavonskom Brodu, Zadru, Osijeku, Čakovcu, Križevcima, Buzetu i Novigradu. Igrači Medveščaka Zagreb, kluba hokeja na ledu pozvali su svoje navijače video porukom da ustanu, zaplešu i zatraže kraj nasilja nad ženama. Već tradicionalno, One Billion Rising događaj organiziran je u Hrvatskoj 2014. uz potporu Ujedinjenih naroda. 

Prema podacima UN-a, jedna od tri žene u svijetu doživjet će neki oblik nasilja tijekom svog života, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni: svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana; svake godine prijavi se oko 20,000 slučajeva nasilja; a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri. 

Kako bi se zaustavilo nasilje nad ženama, aktivisti smatraju da je potrebna sveobuhvatna podrška institucija, kao i razumijevanje političara kako bi se poboljšalo zakonodavstvo, ali i provođenje postojećih zakona. Hrvatska je potpisala Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama (Istanbulska konvecija), ali još ju nije ratificirala. Aktivisti za ženska prava iskoristili su protest kako bi zahtijevali brzu ratifikaciju Konvenciju, ali idruga zakonska poboljšanja te prije svega promjene u institucionalnim praksama. Primjerice, izmjene Kaznenog zakona s početka 2013. eliminirale su obiteljsko nasilje kao posebno krivično djelo rezultirale su kratkim kaznama za počinitelje. Takva praksa šalje poruku kako nasilje nad ženama nije ozbiljan zločin. 

Nadalje, više od dva desetljeća nakon Domovinskog rata, naslijeđe ratnog sexualnog nasilja u Hrvatskoj još uvijek nije riješeno. U istraživanju koje je naručio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) navodi se da je 2,200 žena silovano ili doživjelo neki drugi oblik sexualnog nasilja tijekom sukoba od 1991. do 1995., a samo je nekoliko slučajeva završilo kaznenim progonom, a preživjeli su dobili malu pomoć ili naknadu. UNDP trenutačno pomaže Ministarstvu branitelja u pripremi novog zakona koji će preživjelima jamčiti priznanje i status, a zajedno s organizacijama za zaštitu ženskih i ljudskih prava radi na pružanju psihosocijalne i pravne podrške preživjelima. 

„Silovanje je među najmanje prijavljivanim zločinima čak i u razdoblju mira“, rekla je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a. „Moramo razbiti zid šutnje o seksualnim napadaima, a jedan od ciljeva One Billion Rising kampanje je dati snagu ženama koje se boje prijaviti nasilje.“