Albanija uči o hrvatskim iskustvima u području vladavine prava

2014.03.28

FOTO: ALBANSKA DELEGACIJA S HRVATSKIM KOLEGAMA


Visoka albanska delegacija predvođena zamjenikom ministra pravosuđa Idlirom Pecijem posjetila je Zagreb od 27. do 28. ožujka 2014. godine kako bi saznala više o hrvatskim iskustvima u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji u području vladavine prava. Glavna tema ovog dvodnevnog posjeta bilo je Poglavlje 23 pravne stečevine Europske unije koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava. Delegacija je osim zamjenika ministra uključivala još dvije sudionice, voditeljicu Odjela za europske integracije u Ministarstvu pravosuđa, Tetis Lubonju i direktoricu Pravosudne škole, Marjanu Semini.

Posjet su organizirali albanski i hrvatski uredi Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s hrvatskim Centrom izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ovaj sastanak dio je šireg programa UNDP-a čiji je cilj razmjena hrvatskih iskustava iz procesa pristupanja Europskoj uniji s drugim zemljana u regiji koje se sada suočavaju sa sličnim izazovima.

Albanija je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji u travnju 2009. godine te očekuje odobrenje statusa zemlje kandidatkinje ove godine. Razmjena iskustava između delegacija bila je korisna osobito ako se uzme u obzir da albanski plan europske integracije uključuje pet ključnih reformskih prioriteta: pravosuđe, korupciju, ljudska prava, javnu upravu i organizirani kriminal, područja koja su također predstavljala ozbiljne izazove Hrvatskoj za vrijeme njenog pristupanja Uniji.

“Hrvatska snažno podupire proces europskih integracija u svim zemljama Jugoistočne Europe, uključujući i Albaniju”, rekao je Željko Kuprešak, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova zadužen za regionalnu suradnju, naglasivši da je postizanje europskih standarda rješenje za napredak u cijeloj regiji.

Na sastanku u Ministarstvu pravosuđa, pomoćnik ministra zadužen za Europsku uniju i međunarodnu suradnju, Ivan Crnčec, predstavio je delegaciji pregled hrvatskih pregovora vezano uz Poglavlje 23 uključujući glavne elemente hrvatske reforme pravosuđa kao što su neriješeni predmeti, učinkovitost i neovisnot pravosuđa, racionalizacija mreže sudova te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Albanski zamjenik ministra i hrvatski pomoćnik ministra pravosuđa ukazali su na mogućnost dodatne razmjene iskustava u budućnosti. 

Drugi dan posjete bio je posvećen sastancima s bivšim hrvatskim ministrom pravosuđa, Draženom Bošnjakovićem, koji je otvorio i zatvorio hrvatske pregovore o Poglavlju 23, koje se pokazalo najzahtjevnijim pregovaračkim poglavljem EU acquisa te s bivšim pregovaračem za ovo poglavlje i Poglavlje 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, Kristianom Turkaljem

Projekt UNDP-ovih regionalnih savjetnika pruža podršku Zapadnom Balkanu u pristupanju Europskoj uniji u različitim područjima EU acquisa, uključujući Poglavlja 23 i 24, Poglavlje 11 Poljoprivreda i ruralni razvoj i Poglavlje 22 Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Osim toga, kroz svoju opsežnu mrežu stručnjaka, regionalni savjetnici UNDP-a odgovaraju na zahtjeve zemalja vezano uz sva područja europske pravne stečevine.