Stvaranje održive budućnosti uz zadruge

2014.07.04

FOTO: Osnovna škola Ostrog (Kaštel Lukšić)/UNDP Hrvatska

Poruka Glavnog tajnika UN-a povodom Međunarodnog dana zadruga
5. srpnja 2014.

Ovogodišnji Međunarodni dan zadruga obilježavamo u krizno vrijeme. Ujedinjeni narodi rade na postavljanju temelja za uspjeh na tri glavna područja u 2015 godini: postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva; postizanje smislenog novog sporazuma o klimi; i usvajanje dugoročnog plana za uključujući održivi razvoj.

Zadruge mogu pomoći u postizanju spomenutih ciljeva. One pomažu zajednicama i u razvijenim i u zemljama u razvoju da proizvedu energiju, upravljaju opskrbom vodom i pruže druge osnovne usluge. Zadruge su posebno važne za poljoprivredu, zdravu hranu i ruralni razvoj. U financijskom sektoru, zadruge koristi više od 857 milijuna ljudi, uključujući i nekoliko desetaka milijuna ljudi koji žive u siromaštvu.

Kao udruženja u vlasništvu svojih članova koji i upravljaju njima, zadruge mogu postaviti socijalnu pravdu i jednakost u srce gospodarskog napretka istovremeno pomoći osigurati da proizvodnja i pružanje dobara i usluga odgovara potrebama i težnjama zajednice.

Povodom Međunarodnog dana zadruga, obvežimo se da ćemo više koristiti ove mogućnosti zadruga kako bi osnažili ljude i uveli ih u održiviju budućnost.