Nacionalni park Risnjak dobio vrijednu opremu za spašavanje

2015.06.07


Spašavanje planinara i posjetitelja Nacionalnog parka Risnjak od sada će biti puno lakše zahvaljujući vrijednoj donaciji opreme koju je omogućio projekt PARCS. Oprema vrijedna 28.000 kuna olakšati će djelatnicima Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Rijeka i Delnice pružanje prve pomoći i transport unesrećenih osoba s područja Nacionalnog parka Risnjak. 

Donirana oprema uključuje UT 2000 nosila za transport u stijeni i na snijegu s mogućnošću transportiranja helikopterom, kompletnu osnovnu prvu pomoć, užad i vreću za zagrijavanje promrzlih osoba. Spašavanje unesrećenih će tako biti moguće i u zimskim i ljetnim mjesecima. 

Donaciju je omogućio projekt PARCS – „Jačanje institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja“ kojeg UNDP Hrvatska provodi u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, a zahvaljujući darovnici Globalnog fonda za okoliš (GEF) u vrijednosti od 27 milijuna kuna.

Cilj projekta PARCS je ojačati zaštićena područja prirode, osam nacionalnih i 11 parkova prirode i omogućiti njihov ravnomjeran razvoj. Učinkovitije upravljanje, razvoj posjetiteljske infrastrukture i brendiranje sustava zaštićenih područja omogućit će da parkovi ostvare potencijal i postanu generatori razvoja lokalnih krajeva i širih regija, posebice kroz turizam i prateće sadržaje.