UNDP-GEF Godišnje izvješće: Promicanje održivog razvoja

2015.06.23

FOTO: VASIL STERJOVSKI

Godišnje izvješće UNDP-a i GEF-a o ostvarenim učincima

Sedmo Godišnje izvješće UNDP-a i GEF-a o ostvarenim učincima uključuje velik broj projekata kako bi se pružila što detaljnija slika baze projekata koje vode UNDP i GEF. 

U Annexu je popisano ukupno 526 projekata iz 132 države, u što je uloženo 1.99 milijardi dolara. Ako tome pribrojimo dodatnih 8.35 milijardi dolara sufinanciranja projekata, dolazimo do 10.35 milijardi dolara uloženih u zaštitu okoliša i održivi razvoj navedenih zemalja. 

Problemi poput klimatskih promjena, zagađenja zraka, gubitka bioraznolikosti, neodrživog ribarstva i opustinjavanja zemljišta imaju značajan utjecaj na održiv razvoj te podupiru rješavanje ključnih pitanja kao što su dostupnost hrane, zdravlje, zapošljavanje, siromaštvo, ravnopravnost spolova i obrazovanje. 

Rezultati navedeni u ovom izvještaju pokazuju kako projekti koje podržavamo, pomažu u rješavanju čimbenika koji doprinose uništavanju okoliša, donoseći integrirana rješenja, a istovremeno tražeći višestruke ekološke i razvojne prednosti na nacionalnoj i globalnoj razini. 

Ovo Izvješće također bilježi napredak u poboljšanju načina našeg rada i pokazuje našu dugoročnu predanost transparentnosti i odgovornosti prema našim partnerima, globalnoj zajednici i onima koji su nam povjerili svoje resurse.