Besplatni internet i ljetno kino u romskom naselju Sitnice

2015.07.03

FOTO: UDRUGA MLADIH ROMA

Stanovnici romskog naselje Sitnice u Međimurskoj županiji ovoga će ljeta moći koristiti besplatni internet putem Wi-Fi mreže, ali i uživati u ljetnom kinu. Ove lijepe vijesti za Sitnice omogućene su potporom EGP/Norveških fondova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Zaklade Zamah. Projekt za besplatni internet u Sitnicama napisao je stručnjak za EU fondove, angažiran u sklopu UNDP-jevog projekta Platforma za uključivanje Roma u Međimurju – Faza II, s ciljem da se što više EU sredstava namijeni socijalnom uključivanju Roma. 

Ovo je još jedan pokazatelj razvoja romskog naselja Sitnice koje bi moglo biti primjer i drugim. Uz pomoć EU fondova naselje je već prije dobilo kompletnu komunalnu infrastrukturu, a veliki pomaci napravljeni su u području obrazovanju jer romska djeca pohađaju vrtić, odnosno osnovnu školu u obližnjem Murskom Središću. 

Ovom prigodom, policijski djelatnici iz Međimurske županije postavili su u Sitnicama svoj Preventivni mobilni centar, a s mještanima su razgovarali o sigurnom korištenju interneta. Naglasak je bio na djecu, čija je sigurnost na internetu od posebne važnosti te su ih upoznali s prednostima, ali i s rizicima virtualnog svijeta. 

Pristup kvalitetnim javnim uslugama te poticanje Roma da budu inicijatori društvenih aktivnosti u svojim zajednicama jedan je od ciljeva UNDP-jevog projekta Platforma za uključivanje Roma u Međimurju – Faza II. Za rješavanje prepreka s kojima se Romi svakodnevno susreću nisu dovoljne samo nacionalne smjernice i politike već je nužno djelovati na lokalnoj razini uključivanjem različitih aktera. Osnaživanje romske zajednice i pristup alatima kao što je internet jedan su od korak u tom procesu. 

UNDP također provodi cijeli niz aktivnosti namijenjenih socijalnom uključivanju Roma te je nedavno s tim ciljem podržao i održavanje filmskog festivala u Sisačko-moslavačkoj županiji čiji je dio bio posvećen upravo romskoj kulturi.