Crowdfunding Academy: Od ideje do promjene u zajednici

2015.07.14

FOTO: UNDP HRVATSKA


U organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP ) i društvenog poduzeća Brodoto od 30. svibnja do 20. lipnja 2015. u Zagrebu se održavala Crowdfunding Academy za koju je od samog početka vladao velik interes. 

Od pristiglih više od stotinu zanimljivih projekata, na kraju je odabrano 13 timova koji su pohađali Crowdfunding Academy, a izdvojili su se kvalitetom, inovativnošću i visokom razinom motivacije. Tijekom tri edukativna modula, timovi su se kroz predavanja i rad s mentorima polako upoznavali s prednostima i izazovima crowdfundinga te stjecali znanja koja će im olakšati vođenje vlastitih crowdfunding kampanja. 

U prvom modulu pod nazivom „Uvod i elementi crowdfundinga” timovi su naučili kako izraditi poslovni i financijski plan, koje su najčešće korištene platforme, kako odrediti ciljane skupine te kako formirati tim. 

Komunikacija s medijima, promocija na društvenim mrežama, vidljivost kampanje i podrška javnosti teme su o kojima su timovi učili na drugom modulu „Odnosi s javnošću i društvene mreže“. 

Posljednji modul “Provedba crowdfunding kampanje” bio je posvećen vizualnom identitetu i brandiranju kampanja, odabiru nagrada, izgradnji mreže podržavatelja te savjetima i trikovima koji razlikuju uspješnu od neuspješne kampanje.

Što nakon Crowdfunding Academy?

Tijekom ljeta, timovi će znanje stečeno na Crowdfunding Academy iskoristiti za pripremu kampanja i njihovo što uspješnije lansiranje tijekom jeseni. 

Priču oko crowdfundinga u Hrvatskoj dodatno će zaokružiti Zagreb Crowdfunding Convention, koja će se održati od 17. do 18. rujna 215. u Zagrebu. Na konvenciji će sudjelovati neka od trenutno najznačajnijih imena iz područja crowdfundinga: Liz Wald (Indiegogo, USA), Anastasia Emmanuel (Indiegogo, UK), Luka Piškorič (Poligon, SLO) i pokretači brojnih uspješnih crowdfunding kampanja - Mihovil Barančić (Help Build Animal Shelter), Ivo Špigel (European Startup Revolution), Yves Taquet (Goulash Disco Festival), Anže Miklavec (Goat Mug) i drugi. 

Zajedno s oko 200 drugih sudionika, oni će razmijeniti svoja znanja i iskustva o pripremi i provedbi crowdfunding kampanja te pokušati pronaći rješenja za prepreke u daljnjem razvoju crowdfundinga. U posljednjih nekoliko godina crowdfunding je zaživio i u Hrvatskoj te kao alternativna vrsta financiranja doprinosi razvoju poduzetništva i potiče financiranja javnih i privatnih projekata u Hrvatskoj što i dokazuje prošlogodišnja crowdfunding kampanja za „Energetski neovisnu Osnovnu školu Ostrog“ u Kaštel Lukšiću

Tom je prilikom putem web platforme Indiegogo prikupljeno 10 tisuća dolara, što je potaknulo druge aktere da se uključe i ukupno ulože preko 800 tisuća kuna u projekt energetske obnove škole i izgradnju solarne elektrane. Osnovna škola Ostrog time je postala primjer drugima što se može učiniti zajedničkim djelovanjem i putokaz za buduće razvojne projekte. 

Crowdfunding Academy je tek početak i prvi korak k okupljanju crowdfunding zajednice u Hrvatskoj koju više neće činiti samo nekoliko entuzijasta, već određena kritična masa koja će crowdfunding koristiti za promjene u lokalnoj zajednici, razvoj poduzetništva i obrazovanja te pozitivan utjecaj na ljudske živote.

 

***

 

Za dodatne informacije oko crowdfundinga pratite Crowdfunding Academy BlogFacebook te Zagreb Crowdfunding Convention.