Dobra energija putuje na Istok: suradnja hrvatskih stručnjaka s kolegama iz istočnih zemalja u području energetske učinkovitosti

2015.07.14

Positive Energy Travels East from Marko Capek on Vimeo.


Prošlo je deset godina kako je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj darovnicom Globalnog fonda za okoliš započeo s hrvatskim institucijama i stručnjacima rad na projektu “Poticanje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva u Hrvatskoj”. 

Hrvatska iskustva i rezultati desetljeća rada na povećanju energetske učinkovitosti i sustavnom gospodarenju energijom u zgradama istaknuti su kao primjer uspješne prakse i privlače pozornost i interes kolega iz drugih zemalja istočne Europe i centralne Azije.

Netom je završen studijski posjet delegacija iz Turkmenistana i Rusije koji su došli učiti od hrvatskih stručnjaka i kolega, a najviše interesa polučio je informacijski sustav za gospodarenje energijom, popularno zvan ISGE. 

Velik interes za razmjenu iskustava o energetskog učinkovitosti

Ovo nije prvi studijski posjet takve vrste, s temom energetske učinkovitosti: već smo prethodnih godina organizirali slično i ugostili delegacije Uzbekistana, Tajikistana, Rusije, BiH, Kosova, a sam ISGE sustav transferiran je na pilot-projektima u BiH, Srbiju, a uskoro i u Rumunjsku. 

Pomak u Hrvatskoj od 2005. godine je značajno vidljiv: donešeni su i provode se propisi za energetsku učinkovitost koji su usklađeni s EU propisima, postoji Fond koji s oko 200 milijuna kuna godišnje financira provedbu mjera i akcijskih planova za energetsku učinkovitost.

Također, sve su češće vidljivi energetski certifikati na javnim zgradama, godišnje se provede na stotine energetskih audita zgrada kako bi se identificirale mjere za veću učinkovitost korištenja energije, objavljuju se javni pozivi i natječaji za financiranje energetske obnove kuća, zgrada, javnih objekata i dr.

A ISGE je uvršten u novi izvještaj UN-ove Ekonomske komisije za Europu (UNECE) iz 2015. na popis najboljih globalnih praksi u energetskoj učinkovitosti

Vjerujemo da s jedne strane hrvatska iskustva i interes mnogih zemalja s druge, mogu uz pomoć mreže ureda UNDP-a i mehanizma suradnje nazvanog East-to-East biti dobar primjer partnerske razvojne suradnje i transfera znanja hrvatskih stručnjaka u svijet!

 

***

 

Fotografije sa studijskog posjeta stručnjaka iz Turkmenistana i Rusije Hrvatskoj mogu se pogledati OVDJE.