Romi u Hrvatskoj obilježili Porajmos

2015.08.02

FOTO: ROMSKIPORTAL.COM

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta (Porajmosa) obilježen je 2. kolovoza komemorativnim skupom na romskom groblju Uštica, u Spomen području Jasenovac. Događaju su prisustvovali predstavnici najviših državnih institucija, veleposlanstava, vjerskih zajednica i nevladnih organizacija.

Na inicijativu romskih organizacija, a u znak sjećanja kada je 2. kolovoza 1944. godine 2 987 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz, Vijeće Europe je proglasilo Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta.

Od srpnja 1942. do 1945. godine, Romi su uz pripadnike drugih naroda bili žrtve ustaškog režima u NDH. Do sada je utvrđeno 16 173 žrtva Koncentracijskog logora Jasenovac romske nacionalnosti, od čega 5608 djece. O stravičnim događajima iz tog razdoblja govori i podatak kako je na prvom poslijeratnom popisu stanovništva, na području današnje Hrvatske, bilo samo 405 Roma.

Stradanje Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata događalo se diljem Europe, a procjene govore o 250 do milijun ubijenih Roma. Točnih podataka nema jer je romska žrtva zaboravljena i marginalizirana u hisoriografiji, obrazovnim programima i udžbenicima.

Poznavanje romske kulture i povijesti važno je kako bi se uklonile duboko ukorijenjene predrasude o Romima i odala počast svim njihovim žrtvama za vrijeme fašizma. Vodeći se motom 'Ne izostavimo nikoga', UNDP dugi niz godina promiče uključivanje Roma u hrvatsko društvo i radi na poboljšanju kvalitete njihova života. Samo tako je moguće izgraditi ravnopravno, slobodno i multikulturalno društvo.

Podsjetimo, Hrvatski sabor je 2014. godine na inicijativu Kluba zastupnika nacionalnih manjina jednoglasno priznao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta (Porajmosa). Hrvatska je na taj način postala treća država u svijetu koja je priznala ovaj datum, a prve su to učinile Poljska i Mađarska.