Potraga Roma za boljim životom i prihvaćanjem kroz filmove

2015.08.18

FOTO: ISJEČAK IZ FILMA KUST UN BAREC

Društvenim problemima ne može se pristupiti samo iz znanstvene perspektive, ljudski problemi i stradanja, nesreća, nade i želje često su najbolje ispričane kroz umjetnost, bila to književnost, glazba ili filmovi. A utjecaj umjetnosti može biti terapeutski, suosjećajan i inkluzivan.

Zbog toga je UNDP kroz projekt „Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma“, kojeg provodi uz potporu Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške podržao treće po redu Kutinske Filmske večeri, koje su se održavale od 6. do 9. kolovoza 2015. Prva večer bila je posvećena isključivo romskoj kulturi, a prikazana su dva filma: Štitarski Romi i Kus un barec (Živim u barakama).

Romska zajednica grada Kutine je brojna zajednica s mnogim specifičnostima nastalima uslijed različitih migracijskih tokova i naseljavanju Roma iz mnogih država i gradova. Uključivanjem filmova s romskom tematikom u Kutinske Filmske večeri jedan je od načina promicanja uključivanja i tolerancije.

Dokumentarni film „Štitarski Romi“, redatelja Šime Dominkovića govori o Romima i njihovom utjecaju na tamburašku glazbu u Štitaru gdje su živjeli 150 godina, kao i njihovoj tragičnoj sudbini za vrijeme NDH.

Dario i Nedjeljko, dvojica mladih nezaposlenih Roma, protagononisti su nagrađivanog filma „Kust un barec“, redateljice Željke Kovačević. Ono što spaja ovu dvojicu mladića je život u romskom naselju Barake i ljubav prema glazbi. Oni su mladi i kritični ljudi, a kroz glazbu propituju svijet u kojem žive. Tekstovi njihovih pjesama odraz su duboke unutarnje tuge i potrage za boljim životom.

Kreativni sadržaji i projekti mogu pomoći u razbijanju predrasuda i pokretanju društvenih promjena. No, osim na društvenoj razini, značajan je njihov utjecaj i na osobnoj: prihvaćanju različitosti i razvoju potencijala za bolje i uključujuće društvo, možda već od sutra.