Cjeloživotni trošak proizvoda i usluga ključan kriterij nabave UNDP-a do 2017.

2015.08.31

FOTO: UNDP MONGOLIA

Iskorjenjivanje siromaštva, smanjenje socijalne isključenosti i okretanje zelenim praksama ciljevi su UNDP-a. Ostvarenje ove vizije zahtijeva učinkovit i djelotvoran način pružanja dobara i usluga – zbog čega nabava postaje strateški važna za UNDP.

Kakvu nabavu želimo?


Nabava čini gotovo dvije trećine izvršenja svih UNDP-ovih troškova, što za period od 2014.-2017. kroz planirani proračun iznosi 22 milijarde dolara, dok je godišnji plan izvršenja nešto veći od 5 milijardi dolara. Također, kao strateška važna, nabava mora biti sastavni dio projekta od najranijih faza kako bi se potrebni kriteriji nabave uklopili u sve faze projekta.

Globalna Strategija nabave UNDP-a od 2015.-2017. kaže da nabava u UNDP-u treba biti inovativna, troškovno učinkovita, ekološki prihvatljiva i u skladu s načelima koja promoviraju održivost.

Ovom Strategijom UNDP se zalaže za:

• Održive lance nabave;
• Nabavu inovativnih rješenja;
• Bolju integraciju u programske dokumente;
• Jačanje partnerstva;
• Transparentnost, poštenje i odgovornost;
• Postizanje mjerljivih rezultata i
• Evaluaciju i podizanje kapaciteta.

Fokus više nije samo na nabavnoj cijeni kao glavnom kriteriju, nego na cjeloživotonom trošku proizvoda i usluga. Također, naglasak se stavlja na održivost, društvene troškove povezane s ugljičnim otiskom i osnaživanjem žena. Ovim zaokretom, UNDP će ostvariti značajna ulaganja u obnovljive izvore energije i s njima povezana energetska rješenja i tehnologije poput hibridnih vozila ili uređaja na solarnu energiju.

Zašto nam je važna inovacija?

Osim klasičnih nabavnih procesa, UNDP će otići i korak dalje, smatrajući pred-komercijalnu nabavu važnim sastavnim dijelom nabave kojim se ispituju mogućnosti inovativnih rješenja onih proizvoda koji još nisu našli svoje mjesto na tržištu. Time se povećava potreba u potražnji i mogućnost plasiranja istih, a sve u cilju uspostavljanja snažnog jedinstvenog tržišta za inovativne proizvode i usluge, potičući jačanje konkurencije među tvrtkama.

U Republici Hrvatskoj, UNDP sudjeluje u izgradnji kapaciteta javnog sektora za primjenu kriterija zelene javne nabave. Za više informacija i konkretne primjere zelene nabave iz prakse posjetite portal Zelena javna nabava.***

 

Više informacija o globalnoj Strategiji nabave UNDP-a može se pronaći OVDJE.